Det der med ud og lege..

Bålmad på 2 minutter, svineri udenfor, Signe Wenneberg. Sol i sjælen.

Det er stikordene for dagens indlæg. Der gik jo lige en uges tid, hvor jeg intet fik skrevet – nr 4 har mellemørebetændelse, der startede som snot og feber, men blev værre. Det kostede lige en uge uden søvn, og så er det desværre ikke min kære blog, der bliver prioriteret. Jeg har faktisk savnet at skrive, tænker så godt, når jeg skriver (mere civiliseret end at tænke godt, når man piller bussemænd, men mere tidskrævende og umuligt at gøre med et grædende barn på armen. Måske Prop havde fat i den lange, dér…)

Nu er de to store børn på efterårsferie inde i byen hos mine søde forældre, og de to små sover til middag, så der er fred i huset for en kort stund. Bliver lige nødt til at få afklaret noget med mig selv. Det der med ud og lege, som jeg skrev om sidste uge i anledning af, at jeg ikke fik beordret hele flokken udenfor i regn og rusk, og at jeg derfor havde underskud på Mor-balancen af dårlig samvittighed. For efter regn, kommer blæst, kommer hagl, kommer mere blæst og regn og hagl (lorteland) – men SÅ KOM SOLEN! I to skønne dage skinnede den, hamrende formelig ned på mit våde vasketøj, der havde hængt og set sølle ud i 3 dage. Og så kom vi ud. For real. Vi var ude fra kl 9 til 17 begge dage, først en gåtur i skoven, fordi Lady Gaga elsker at køre på sin løbecykel, og så i haven. Jeg havde bestilt en masse frugtbuske på nettet, som ankom lige til solskinnet, så de skulle plantes, og så lavede vi bål og spillede bold og smed med mudder og svinede. Inden vi gik ud, tænkte jeg, at det var totalt gak, for mindstemand havde jo mellemørebetændelse og var sølle, og jeg var gennemtræt og havde nul overblik. Men der skete det, som forfatteren og udelivs-fortaleren, haveguerillaen og urtemosteren, netværkeren og iværksætter-inspiratorinden Signe Wenneberg, skriver: at alle fandt på noget at lave, kunne svine uden at mor skulle rydde op og gøre rent, at alle fik røde kinder og store smil på, at vi havde en overdejlig, skøn tid sammen. Så skøn, at mine to store sad ved bålet, smurt ind i sod og dej og smattede tomater og nutella/bacon-snask (i får menuen senere), og blev enige om, at denne dag var en superdag, der kunne gemmes i hovedet til en dag, hvor det var lidt svært at være flyttet. For det her var da bare overfedt at kunne gøre derhjemme! Alt det, jeg fik dårlig samvittighed over ikke at tilbyde ungerne, da jeg ikke sendte dem ud og lege i regnen tnogle dage før, det fik de til overflod. Godt nok skinnede solen, og det tror jeg ikke er uvæsentligt, men alligevel. Derfor forsøger jeg lige at blive enig med mig selv. Skal man lave en regel om, at ungerne skal ud i en time hver dag efter skole, fx? Når nu de ikke går i institution, der smider dem ud og lege efter skole? Nr 3, der jo heller ikke går i børnehave, hun kommer ud hver dag om formiddagen eller om morgenen, når vi har cyklet de store i skole, så der er ikke så meget at rafle om – men dem på 7 og 9…

Udeliv:

+Fysisk aktivitet. Godt, fordi alle de kloge siger, at det er sundt. Og fordi min egen erfaring er, at mennesker bliver glade af at røre sig.

+De leger sammen på en anden måde, end de gør indenfor. De bliver selv enormt begejstrede over at kunne finde på lege sammen derude.

+ Jeg går ikke hele tiden fra for at tørre op, tage telefoner, hente noget ovenpå etc. Jeg er bedre til nærvær udenfor.

+ Vi kan svine, uden at jeg strakt tænker på, hvornår jeg skal få tid til at rydde op og tørre af. Og vi sviner virkelig meget.

+ En sløj baby kan sagtens pakkes ind i uld og sidde i barnevogn eller i slynge hos mig og være med, der er så meget at kigge på og sanse derude, at han er glad og rolig hele dagen. Og varm, sålænge det ikke blæser. Han mærker, at vi er sammen allesammen, tror jeg, ikke i mange forskellige rum. Indenfor sidder han på sin legemåtte i stuen, og så har vi andre tendens til at rende rundt ud og ind af døre, hvilket jo må være forvirrende for en lille baby…

+ Det føles mindre kedeligt at sidde og små sludre ved et bål, end det gør at sidde indenfor. Vi fik talt om en masse gode ting.

+ Færdighederne gled ind i fingrene på ungerne helt af sig selv – børnene blev bedre og bedre til at tænde og holde gang i bålet, til at plante planter og sætte blomsterløg, til at samarbejde, til at skifte gynger ud med trapezer, til at fange edderkopper uden at DØ af skræk, til at forme fladbrød og have at gøre med meget varme stegepander med respekt. Uden at det blev sat i scene som noget konkret pædagogisk projekt. Dejligt uhøjtideligt, af en eller anden grund går læring bare lettere udenfor! Tag den, skolebyggeri-udvalg i det ganske danske land, skab bedre muligheder for ude-skoler!!!

+ Mor kunne faktisk sidde i havestolen med baby på skødet og drikke halvkold nescafe ( den bedste slags kaffe for trætte husmødre, eller rettere sagt den eneste slags, jeg får drukket, men tilgengæld i forsvarlige mængder) i næsten en time, mens de 3 andre på 2,7 og 9 år selv kørte showet med at samle brænde, forme og bage fladbrød, stege bacon, lave sandwiches m tomater, smøre nutella-dessertbrød og hygge sig rigtig meget. Behøver jeg at sige, at det var bare ….PEACE, MAN! Sky-nice!

Resten af dagen sad jeg godt nok ikke ned, men det plejer jeg jo heller ikke. Da vi gik ind, var alt plantet, en masse kvas og græsslåmaskine-saboterende grankogler brændt af, skur tømt for tidligere husejers skrammel, maverne fulde (klarede aftensmad med havregryn) og kinderne røde og glade. Så gik de to store i karbad (sammen, jeps, aldrig sket før siden de var små), derefter nr 3,4 og mig, alt smidt til vask – og så gjorde vi det samme dagen efter. Fandt noget mere at plante osv.

Så det der med ud og lege – det kan altså noget. Nu er kategoriske regler ikke lige min stil, jeg prøver jo at holde mig til det, der virker efter hensigten, ikke det, der passer til min dagsorden…Men jeg tror nu, at jeg vil forsøge at få lidt udeliv på banen selv i regnvejr. Har lige genlæst Signe Wennebergs ord (som hun skriver igen og igen i alle sine bøger, så hun mener det vist ret meget) om at være i haven. Det er lidt for frelst for min smag, men men – vi havde prægtige dage derude. Helt almindelige skole-hverdage, som så også blev fuldstændig vidunderlige dage. Nu bor vi jo i et land med 3 våde årstider, så vi må vist se at komme ud, også i regn. Hm.

Kh Pragmamor

;t k

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s