søvnrytmer og klovdyr

Nå – nu fik jeg jo skrevet helt kækt i går, at jeg kunne barbere geder,  når det kom til at bryde vaner hos børn. Det kan jeg også, og jeg står ved, at efter 4 stks kommer der et vist håndelag. Og navnlig en evne til at se ud over det nuværende problem og hentil det, der er i vente af gode og dårlige tider. Det perspektiv giver som regel en afdramatisering af dagens dilemma…Men det betyder dælme ikke, at alting herhjemme kører på skinner, som I nok har læst jer til. Langt fra. Lige nu er der fx totalt ged (igen et klovdyr på bloggen, hvad handler det lige om) i nr 3’s søverytmer. Der er to begivenheder i børns liv, som jeg indtil videre absolut ikke har som yndling. Det her skal læses med et glimt i øjet, men det er sandhed i det..Det er:

1 – når de går fra at blive ammet fuldt og til at skulle spise rigtig mad. Ca 4-5 mndrs alderen. Det tager tid, det kræver madpakker og planlægning, det sviner ubegribeligt, og man ved aldrig rigtig, om de er sultne eller hvad…

2 – når de dropper middagsluren. For før eller siden er de ikke helt trætte nok til at sove – og hvis de sover, kan de først komme i seng meget sent om aftenen. Og det kan de ikke klare i længden.

Den time eller mere, hvor der er fred i huset og barnet sover, er et kærkommet afbræk til at komme ovenpå som voksen – til en kop kaffe, et blad, at få ryddet op, vasket op, taget en god snak med en veninde, et bad, en lur, støvsuget – en rar pause på rød stue…Og når ungen vågner bagefter, er hun så glad og nuttet – jeg kan næsten nå at savne hende på den times tid eller to. Så er der ny benzin på, og resten af dagen kan begynde. Et daggry nr to, og jeg elsker altså daggry! Uden den lur bliver barnet træt og utidig omkring kl 15-16 stykker, der skal mad på bordet kl 17, og det er godnat kl 19. Senest. Og det er min erfaring, at man ikke skal byde et træt barn ret meget hurlumhej. Der skal tages hensyn til deres matte kroppe – fleksibiliteten må lægges på hylden i nogle måneder, mens de komme sig over ikke at sove.

Og lige nu er det altså nr 3´s tur til ikke rigtig at skulle sove lur mere. Efter forskellige modeller for den lur, både sent med mig fra 14-16, tidligt i klapvogn med lille bror fra 11-12 og en lur i bilen på vej til skolen kl 12-13, så er det altså ikke rigtig så godt med lur mere. I weekenden gik det helt galt – hun faldt i søvn kl 17 på gulvet i sit nye værelse fredag (med strutskørt og det hele), og vågnede igen til Disneysjov og var oppe til kl 23. Så op kl 8 lørdag, helt smadret om eftermiddag, sov lidt, og igen oppe alt for sent. Op kl 8 søndag, sov alt for sent fra 15-17, oppe til kl 23. Og så idag mandag er det hverdag, hvor hun skal op kl 6.30 og med over og aflevere de store i skole kl 8. Lille pus, hun var så træt så træt. Skidesynd,  var det – følte mig som en bundelendig mor. Nu er hun træt, og vi skal ud af døren for at hente børn efter skole. Så falder hun i søvn i bilen, og så skal vi til fysioterapeut med nr 1, hvor hun bliver vækket igen. Det bliver ikke en nem dag, det her – og jeg må til at indstille mig på, at tingene herhjemme skal foregå på hendes præmisser i en måneds tid eller to. Mere kan hun ikke rumme, det lille nor – og så må vi få de sovevaner på plads. Det tager til gengæld ikke 3 dage, det plejer at tage en måned eller to, hvor alting skal være slut kl 17-18 stykker, og hvor der ikke skal bilture eller stillesiddende aktiviteter på planen efter kl 15 – for så falder de små i søvn, og så kan de ikke sove om aftenen, og så har vi balladen morgenen efter…Suk….

Nu afsted til skole –

Kh Pragmamor

Advertisement

5 kommentarer til “søvnrytmer og klovdyr”

 1. Hej Kristina

  Arrg havde lige skrevet et indlæg via Iphone. Ret dumt da det tog en krig (gad ikke lige tænde computeren og jeg fik på mystisk vis slettet det og indsat en eller anden gammel kopieret tekst i stedet. Så hvis der dukker noget op om Liberia er det mig der beklager.

  Nå, men jeg ville lige svare for jeg er jo faktisk en hyppig og tilfreds læser som nyder dine indlæg og erfaring og ofte også har haft lyst til at svare dig med kæmpe anderkendelse og respekt. Hold kæft hvor er du bare en powerkvinde at du kan det der, holder energien højt og tilmed øser ud af dine oplevelser og erfaringer på en virkelig underholdende og berigende måde. Tak for det. Fx fik dine indlæg om afvænning mig forleden til at få blod på tanden til at stoppe natamning af kæmpe Sigurd på 9 mdr. Nætter var helt i kage og jeg skal på arbejde om lidt over en uge. Har bare ingen erfaring med det da min ældste selv mistede interesseren og Sigurd tager heller ikke flaske. Men det går rigtigt godt med at stoppe. Så dejligt.

  Lige det der med at stoppe med luren vil jeg sige at jeg kender alt til og jeg føler med dig. Vores 3-årige stoppede nemlig med at sove lur et godt stykke tid før han fyldte to trods heftige forsøg på at få ham til at blive ved (vade rundt med klapvogn, tvinge ham til at sove inde i sin seng ect). Det var ca. samtidig med at jeg blev gravid og holdkæft det år der fulgte har været hårdt. Vi måtte hente ham kl. 14.30 indtil han startede i børnehave (en udflytter hvor de kører til Klampenborg og han stener max i bussen frem og tilbage så det fungerer super). Ellers var han decideret ødelagt og havde været i vildt mange konflikter med både børn og voksne der om eftermiddagen. Konflikterne tog han så med os istedet så det var ikke ligefrem fordi det var hyggetid derhjemme. Og netop spiste kl. 5 og i seng 18.30. Det er egentlig først for nylig at vi er begyndt at synes at han hænger nogenlunde sammen om eftermiddagen, men vi spiser stadig kl. 5 og har en åndssvagt presset ulvetime herhjemme. Selvfølgelig ligner lillebroderen ham totalt og sover nu af princip ikke efter kl. 14.00 så det er bare to børn med nul-tolerance der skal fodres af – det er så hektisk. Jeg hader det.

  Nå, men jeg ville egentlig bare sige at vi med Anton har haft forholdsvis gode erfaringer med “stilletidsregimet” i weekender og på fri- og sygedage. Det vil sige at der i et bestemt tidsrum om eftermiddagen (for Antons vedkommende ½ time omkring kl. 13.00, men børn med mindre modstand på afslapning kan måske have en time) hvor der er nul legetøj, tv eller andre stimuli undtaget musik. Sutten (som ups stadig er i vores liv) er også tilladt og så skal han hvile sig i sin seng. Det kræver ofte en konflikt eller to at få det til at ske. Men så fungerer eftermiddagen også bedre. Ikke mindst fordi jeg selv har fået hvilet mig, læst avis eller fået frokost alt efter hvad der var vigtigst 😉 Når han endelig accepterer sin skæbne ligger han også og hygger sig med musik og sut og dyne.

  Alt godt til dig/Kirstine

  Like

  1. Kære Kirstine,
   tak for en dejlig historie om dit familieliv. Også tak, fordi du læser med 🙂
   Jeg fik aldrig en historie om Liberia – det lød ellers lige så spændende!
   Jeg vil absolut forsøge at få en stilletid ind i dagen. Der er jo et tidsrum på dagen, kl 13, lige når vi kommer hjem med skolebørnene, hvor det kunne være oplagt at tage en slapper. Må jeg spørge hvilken slags musik du sætter på ? Jeg tænker umiddelbart noget meditativt, men har du nogle konkrete forslag, som du har god erfaring med?
   KH K

   Like

   1. Kære Kristina
    Det lyder som en god idé med noget meditativt – det har jeg ikke selv prøvet. Jeg sætter ofte en CD på med godnatsange sådan en lidt jazzet en med alle de gode gamle som vi har haft siden han var baby og som han elsker. Jeg skriver lige hvad den hedder senere når jeg kan finde den. Er han træt af den noget klassisk. Han efterspørger tit noget med mere gang i og det får han også lov at høre på andre tidspunkter. Bare ikke i stilletiden.
    Det med stilletid var egentlig noget min sundhedsplejerske som altså går på pension (ikke efterløn nej, pension) til foråret, og på mange måder er af den gamle skole. Hun sagde de skulle have en time helt uden stimuli og bare sidde og glo ud i luften. Det er sikkert fint for nogen børn. Men jeg har måttet tilpasse det lidt til krudtuglen her i huset. Så han må MEGET GERNE kigge i en bog hvis han gider det. Og han må altså også høre musik. Han er rigtig dårlig til at lege selv og opsøger hele tiden stimuli så for ham er ideen med at sidde og møffe lidt selv rigtig god. Og jeg synes også det er godt hvis han vil kigge i en bog selv. Jeg oplever at bare det at han ikke konstant interagerer med mig eller faren eller ser tv er godt for ham. Og så har man jo ikke mindst selv lidt mere overskud når man har fået en pause fra snakketøjet. Håber det også bliver godt for dine børn og dig 🙂 Hører meget gerne om det. Men læser jo med om det hele alligevel. God aften.

    Kh/Kirstine

    Like

 2. Kære Kristina!

  Tak for en dejlig og inspirerende blog! Og timed er den underholdende og humoristisk !!

  Jeg er en gammel kone på 57 år og vi kender himanden så godt, for du er min nr 1! Da jeg var barn , gik min mor også hjemme indtil vi 3 unger var i skole alle 3, derefter arbejdede hun hjemme som tandtekniker i sin mands tandlægepraksis. Dengang var de fleste kvinder hjemme og det var ikke et valg som sådan, det var bare sådan, det var. Jeg husker en del af min barndom, hvor der altid var en tilgængelig voksen, min mor og så var hun så priviligeret, at der også var hjælp i huset. De unge piger, der var, var ” i huset” som forberedelse til at blive barneplejersker, sygeplejersker eller jordmødre, det var en obligatorisk forberedelse.

  Vores voksne i dagligdagen var vores mor, de unge piger i huset, som var uvurderlige at dele livet med og så “Frk Overgård”, der var husbestyrerinde hos “Bank-Jensen” ved siden af. ( Vi var De`s med hende altid) Hun fik jo aldrig selv børn og vi tre, navnlig vores søde lillebror var hendes reservebørn. Han cyklede såmænd derover hver dag i nattøj og fik nybagt brød til sin morgenmad.

  Men – nu kommer det! Vi sov til middag eller havde” stilletid” midt på dagen lige til vi gik i 2-3 klasse og kom hjem fra skole ved 13-tiden!
  Som små blev vi puttet i seng og siden var der bare ro på efter frokosten eller mellemmaden eller hvad man nu fik midt på dagen.
  Jeg kan huske, at jeg som den ældste lå sammen med min mor i sofaen , mens de 2″små” sov i deres senge. Jeg fik en historie fra Ander And-bladet og så sov vi, vi nåede tit at grine af udtrykket ” Milde moster”, som Bedstemor And sagde dengang, oh hvilken fryd!
  Den unge pige havde fri i middagstiden,også hun gik op til sig selv og slappede af. Frk Overgård gik også ind til sig selv og hvilede, vi måtte godt hvile derovre, bare vi var helt stille.
  Jeg glemmer aldrig hvor langt hendes hår var, hun redte det om efter søvnen, flettede det på ny og rullede det op. Så var der the bagefter, men nu var frk Overgård fin , med læbestift på, det hørte eftermiddagen til.

  Da mine nr 1, 2 og 3 var børn, var virkeligheden en helt anden, det hed mange års uddannelse med job ved siden af og siden alt for meget tid på jobbet. Mine 3 sov til middag som ganske små, hjemme og i dagplejen , men så var det ikke et tema mere. I weekenden var der 1000 ting, sådan som det var og er.

  Men – jeg tror , det er helt forkert! Vi burde holde en ordentlig pause midt på dagen, så hellere spise senere. Måske sover man ikke, men hvile,læse, lave ingenting, det skal man. Så hvis det overhovedet er muligt, hvadenten man går hjemme i hverdagen, det kun kan blive i weekenden eller det foregår i daginstitutioner, skal der skrues ned hver dag, midt på dagen. Alle børn og voksne har så godt af at lære at geare ned i den her skrupskøre verden, vi må øve os og det kan man gøre ved at holde fast på en rytme med et dagligt pusterum.
  Så derfor, hold ikke op med middagslur, men hold fast i stunden med fred midt på dagen!

  Kærlig hilsen
  Bedste

  Like

 3. Kære Bedste,
  tak for dit input, jeg hører jo egentlig sjældent om dagens gang i din barndom, og det er et skønt billede af dig og Mormor med Anders And og milde mostre 😉
  Tak for det.
  Du har ret i, at det ikke er oplagt at droppe lur. Ligesom Kirstine skriver i sin kommentar, så er der meget gfodt at sige om at holde en siesta – det gør man jo også i store dele af verden. I mange lande – endda i England og USA, som vi jo ofte sammenligner os med, sover børnene i de små klasser også til middag i klasseværelset! Jeg vil afgjort holde en siesta-tid med børnene – de store holder faktisk stilletid lige efter skole helt af sig selv. Det nye bliver så, at det skal være uden TV. Tænker dog, at de godt må læse i en bog…Ikke?
  Nr 3 kan jeg nok godt få med på den – hun er jo en puttegøj. Tak for opsang of gode råd.
  Kh K

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s