Hvad leger du med, lille ven?

Sagen er, at James helst vil lege spejlæg. Sådan at forstå, at hans yndlingsaktivitet for tiden, når det er de der særlige formiddagstimer ml vi har afleveret Silvia i børnehave (hvor hun er 3 dage om ugen fra 9 til ca 13 eller 14) og hans middagslur (som også nogle gange, når jeg ikke kaster mig ud i vilde foreningsprojekter, er min elskede, skønne, mega dejlige og totalt selvforkælende middagslur), er, at knalde æg, stege spejlæg, stå og smadre dem til gul suppe på panden med en spatel, brænde sig en lille smule ( ihvertfald sige meget højt AAAVVV og puste sig på fingeren), se dem stivne og splatte dem mere ud, vende det, der nu ligner en ulykke med en bur-æg transport på en steghed motorvej, klaske det over på en tallerken med spatelen – og resten i håret eller på gulvet – balancere med herligheden over på køkkenbordet, finde bestik frem og salt og peber frem, komme op at sidde, og så frydefuldt sidde og hakke det hele i stumper og stykker og så hejse det ind i munden på gaflen. Og grine lykkeligt, for det smager bare så godt, når man selv har lavet det.

Så vi spiser spejlæg sammen, min lækre lille (næsten) ordløse knægt og jeg. Det ville jeg svare, hvis nogen spurgte, hvordan jeg beskæftiger og stimulerer min lille dreng, der bliver passer hjemme. Han elsker at lege med sine biler, som han kører frem og tilbage over alle møbler og levende væsner i hele huset, alene og gerne længe, og han er også ret vild med sine tog, at tegne, at spille fodbold og at lege med sine søskende. Og at spille forskellige apps på forskellige skærme. Og at lave lange vogntog af alle mulige duplokøretøjer, som han har stoppet legofigurer, Silvias hårspænder og teskeer ind i (man kan jo ikke køre bil uden en teske i fører huset, tænker han). Og danse til Basim eller Britney eller Rolling Stones (Storebror spiller guitar og er inkarneret old school rock fan). Og klippe katten endnu mere korthåret (er virkelig god med en saks allerede som 2 årig. Synes jeg, ikke katten. Katte ser mærkelige ud uden knurhår). Og knalde rundt og torpedere os andre på alle de mangeartede køretøjer i farvestrålende plastik, vi har stående rundt om på stuegulvet. Alle de ting gør han ofte – men jeg må ikke være med. ” MM MM!!” siger han, hvis jeg spørger, – og to MM betyder NEJ. Et betyder JA. Jeg kan bare skride, kan jeg. Indtil han kommer trissende og siger “nam nam AVAV – MM?”, så står den på spejlæg. Mellem 10 og 11, når Silvia er i børnehave, og det er tid til mor- og-James hygger igennem. Så skal jeg tænde radioen, og så skal vi sidde der og hyggespise længe, læse en bog og sludre. Det er så fint, men det er da enormt, som børn er forskellige.

Det var jo ganske anderledes, da jeg havde Silvia hjemme, og der var Silvia tid, mens James sov. Den tid gik med sådan rimelig velovervejede og meningsfulde aktiviteter, som hun sådan lidt skulle lære noget af. Stimuleres af. I ved, sådan noget med “nu lærer vi at tegne prinsesser og tale om ovaler”, “nu laver vi gaver til jul”, “nu leger vi butik og taler om, hvad der er sundt, og hvad der er skidt”, og selvfølgelig den gamle traver “nu er Mor totalt skæv i krydderen, fordi baby lillebror holdt fest hele natten, så vi snupper lige en Gurli Gris DVD”.  Jeg synes, at det var hyggeligt, at vi sådan lavede noget konkret sammen, legede noget bestemt, udforskede ting, lånte bøger om insekter og fangede dem, sådan noget. Det tænker jeg, at James også skal. Med mig. Det er jo noget af det allerfedeste ved at hjemmepasse, at man har tid med sine børn i deres allerbedste og mest vågne timer, hvor de bare er nysgerrige og videbegærlige. Man kan dele så meget med dem, de vil så gerne. Nogle af dem.

For James – han vil spejle æg, vil han. Så det gør vi. Godt, at min svigerfar er på besøg fra England og er i gang med at bygge hønsehus til mig. Så kan vi måske udvide den pædagogiske aktivitet med at hente de der goddam æg først. Og forhåbentligt kommer der snart noget nyt på menuen….Hey, måske man kunne lære ham at drysse noget på de der spejlæg?

God aften derude

Kh Kristina

Advertisement

2 kommentarer til “Hvad leger du med, lille ven?”

 1. Hej Kristina. Skønt med din blog – elsker at læse den, som jeg før har skrevet sætter du ord på mange af de hverdagsting som der opstår i en familie, – med mange hoveder… 😊
  jeg kom til at tænke på min datter nr 2, som snart runder de 18 år…. Tiden flyver. Da hun havde James alder, havde hun noget nær samme ordforråd, som ham. Hun fik så dræn i ørerne og polypperne ud af næse/svælg og samme eftermiddag sagde hun, helt rent ” jeg kan høre fuglene synger mor” stakkels lille prinsesse, hun havde jo levet i en oste klokke. Og nu har vi så haft en ny udfordring med sønnike som lige har sat 5 lys i sin fødselsdags kage. Han har altid været enormt træt efter 4-5 timer i bhv. Og kunne snildt snuppe 3 timer på sofaen når han kom hjem om eftermiddagen. Og 8 timer i bvh var ikke sagen, ihvertfald ikke resten af dagen, men en motoriske dygtig dreng. Både fin og grov motorisk. Men til 5 års us hos lægen opdagede hun at han har problemer med synet. Afsted til øjenlægen og sønnike har plus 6 og 7, tror da pokker han har været træt. En helt ny dreng vi har nu, og har fuld knald på alle detaljer han ser 😊
  go dag til jer 😊 og håber du får løst mysteriet med James’ sproglyde 😊
  kh. Pia

  Like

 2. Kære Pia
  JEg har faktisk lige talt med en anden mor med samme erfaring som dig mht til øreproblemer og manglende ord. Det var også et barn uden øreproblemer i øvrigt. James har haft mellemørebetændelse en enkelt gang, det er alt – men nu tager jeg ham til ørelæge næste uge og håber, at de kan hjælpe ham. Eller konstatere, at der intet er galt, for så kan jeg tage den helt med ro. Tak for din historie 🙂
  KH K

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s