Sidste aften som hjemmemor

Fotografi den 02-09-14 kl. 12.21 Det her er mig. Jeg hedder Kristina Hobbs, jeg er 37 år, jeg har 4 børn ml 2 og 11 år, en mand, et stks 70 år gammel murermestervilla i provinsen, en kat, et par uddannelser, mange års erfaring som hjemmegående husmor og mange andre ting, og jeg har i de sidste 2 år redet på bølgen af en moderne tendens i det danske samfund, hvor flere og flere forældre vælger ikke at sende deres små børn i institution og passer dem hjemme. Påtager sig det hjemmegående liv som en identitet, istedet for at kalde det udvidet barsel, forældre-orlov, tænke-pause eller ingenting. Og i morgen er den epoke slut for mig. Da jeg puttede mine børn her til aften, en efter en, fortalte jeg dem, at imorgen skal mor på arbejde. Den har de to store hørt før, i en fjern fortid for 4 år siden, men de små har aldrig hørt det – eller kan i hvertfald ikke huske det. Silvia kom i vuggestue, da hun var 10 mndr, fordi jeg skulle tilbage til mit job. Men jeg blev der kun 4 mndr, hun var for lille til at have en arbejdende mor som erfaring. Nu skal Mor være moderne på en anden måde, jeg skal være en af de moderne forældre, der viser alle de andre, at man sagtens kan komme tilbage i arbejde igen og finde en fornuftig måde at være arbejdende på. Tsk. Hvis det lykkes, må jeg huske at skrive en kronik om det.

Jeg skal i virksomhedspraktik på et forlag, som ligger meget tæt på børnenes lilleskole. Jeg håber meget, at jeg kan gøre mig så tilpas uundværlig, at jeg kan forsætte der efter endt praktik. Jeg har frie hænder mht, hvor og hvornår jeg arbejder, og jeg vil virkelig gerne ind i forlagsbranchen, så jeg er glad på dén måde. Meget.

På andre måder er jeg forventningsfuld, spændt, urolig, nervøs. Men jeg siger til mig selv, at det foreløbig er én måned, og så må vi jo se, som jeg føler det alt for forkert.

Molly kom hjem fra spejderlejr i dag. Hun har ligget i tipi i et skovbryn i 2 dage sammen med 250  andre spejdere (om natten altså), og hun har, modsat mig, haft en fest. Jeg måtte igang med at hækle igen for at bedøve mine nerver, da jeg kl 3 i nat stadig ikke kunne lukke et øje. Tænk nu, hvis hun frøs. Hvis hun skulle tisse og faldt over en bardun. Hvis en af de andre spejdere overfaldt hende. Hvis hun spiste en giftig svamp. Hvis jeg mistede sine regnbukser eller trængte til et knus. Åh, det er svært at være mor til en spejder!

Det er også svært at være mor til børn, der pludselig —-

Min store søn afbryder lige og beder om, at jeg kommer op og putter ham. Kom splitterHansJørgen ned i stuen og ville puttes. Han er 11 år, og han har netop fundet sig selv igen efter 8 mndr i et sort hul. Hurra for skoleskift!

—pludselig selv tager bus og tog hjem fra skole, og ringer hjem helt grådkvalt og har glemt klippekortet i bussen. Jeg har altid gjort ret meget ud af at gøre dem selvhjulpne, træne dem i at kunne selv – og når de så kan, så har jeg slet ikke nerver til det! Navnlig, når de så ikke helt kan alligevel og skal overkomme en forhindring, en forstyrrelse såsom glemte klippekort. Fandens også!

Man kunne jo måske forvente, at jeg så har forberedt hele huset og køleskabet omhyggeligt på det nye liv. Det har jeg så også delvist. Men her ligner en slagmark, for vi er gået ind i “vi flytter til provinsen”-2. sæson. Dvs vi har nu fået sat de gardiner op, vi købte, inden vi flyttede ind i 2012, vi har er gået i gang med at male badeværelset, som nu i 2 år har drysset et fint pulver af blå kalkmaling ned i vores nyvaskede hår efter hvert brusebad, og vi er gået i gang med den årlige sortering af kælder-pulterkammeret. 2 ud af 4 børneværelser har fået den helt store tur. Der er vaskede og skårne grønsager i køleren, klar til brug i ugen, der er 5 madpakker. Nybagt rugbrød frosset i skiver, nylavet hyldebærsaft, dej til brød ( og pizza, boller, pita og kanelbrød) på køl. Har haft travlt, navnlig også fordi, at James på nu 2 ar har tillagt sig den umanerligt træls vane at smadre alting. JernHenrik-style. Ser han en ting, skal den smadres. Tømmes, hældes på gulvet, trampes på, bides i, rives itu, køres over, smides ned af trappen. Alt får en tur. Hans stue-gulvs-scooter, hans madpakke, hans puslespil ( og hans søsters ditto), vasketøjet, frosne ærter, dvd’erne, tusserne, katten, tallerkenerne, skoene. Mig, også. Ikke så tit ned af trappen, men køres over og bides i, den klarer han snildt. Kæft, det roder!!

Han startede i børnehave i mandags, samme sted, som Silvia går. Hun er på den mellem-stuen (fra ca 3-5 år), han er på småbørnsstuen (2.5 år til 3.5 år). Jeg havde fysisk ondt i kroppen over at haveafstand til ham. Men han klarede det fint. Først en times tid, mans jeg blev der, så en lang aflevering, hvor jeg gik en lille tur en times tid og blev og spiste frokost med ham, så en kortere aflevering, hvorefter jeg gik halvanden time (og han blev ked, så jeg blev ringet efter), så torsdag fra 9-12, og fredag 8.30-13. Han siger pænt farvel, glad og vinkende, er stolt af sin plads og sin stol med sit portræt på, har fundet alle deres biler (eller – de havde ikke ret mange, så jeg købte en kassefuld til dem i genbrugsen for en flad 50’er) og deres Cars-bog, og han er meget glad, når han bliver hentet. Det er ret meget efter bogen, og det er jo dejligt. Der kommer dage, hvor han er utrøstelig og skal pilles af mig, det ved jeg jo – sådanne perioder har mine andre 3 også haft. Det er ækelt. Men de har også alle fået meget ud af deres børnehave-tid, så nu giver vi det et skud. Silvia er simpelthen lykkelig for at have lillebror derovre. Jeg har stort set tillid til, at det nok skal gå.

Hvis det her med at arbejde for en virksomhed ikke går, skal jeg give det et skud at skrive freelance for noget internet-baseret translatør-firma. Det giver ok, men ingen kolleger, intet netværk, intet socialt. Det er jeg ikke sikker på er så godt i længden for en tante som mig, men det er også et skud værd. Duer det heller ikke, og savner vi allesammen at have mig herhjemme, så har vi ikke råd til både 2 lilleskole-elever (brugerbetalt) og to institutionsbørn på kun én indkomst, og så kan Silvia og James ikke gå i børnehave. Det kunne nok også gå endda. Legestuen, som jeg har administreret i et års tid, men nu har givet videre til andre ildsjæle, har vokset sig stor og stærk med mange legekammerater i mange aldre og skønne faciliteter 3 (4) dage om ugen. Vi tager den en ugen ad gangen, og så må vi se ad.

Tankerne flyver rundt i hovedet på mig, samtidig med, at jeg egentlig gerne bare ville blogge om dagligdagens rytmer, som jeg plejer. Den er jo også ny, rytmen. Nu skal de små afleveres senest kl 8, så jeg kan være hjemme igen og hente dem kl 15. I mellemtiden kører min mand de to skolebørn i skole (før cyklede de jo bare de 2 km, nu er der 15, støn), og så tager de bus og tog hjem .

De SMÅ. Yrk, altså, jeg savner dem allerede. Det var ikke et problem for mig førhen, for 4 år siden, der var 7 timer dagligt i institution helt normalt. Men det forandrer sig altså gevaldigt. Nærheden til børnene har sat sig som et fysisk behov. Er afvænning mon mulig? Er den ønskværdig? Ja, det synes jeg lige nu. Tror, at både James og Silvia får meget ud af institutionen, og jeg har også brug for at få prøvet af, om jeg mon trænger til at komme mere ud af huset. Alt mit frivillige arbejde har også fået mig væk fra matriklen, men det er ikke helt det samme som at have en arbejdsplads. Selvom min nye arbejdsplads også kan være herhjemme, da det meste er internetbaseret. Nu må vi se….

Bloggen skifter navn en af dagene. Bær over med mig så længe. Og tag og følg mig lidt på vej!

Kærlig hilsen Kristina

Advertisement

18 kommentarer til “Sidste aften som hjemmemor”

 1. Jeg sender dig tusinde tanker og knus!! Ved hvordan du har det! Jeg håber du finder din vej, som passer både dig og familien, og ikke mindst dit moder hjerte 🙂 For det er nu engang rollen som mor, der fylder mest hos de fleste mødre.
  Knus

  Like

 2. Det lyder spændende med dit job, men noget af en omvæltning for familien, som du skriver – puha. Håber det kommer til at gå som I som familie, ønsker det skal være.
  Har tænkt flere gange – som i virkelig mange gange – på, hvor lang tid man skal give et nyt ‘set-up’ for at konstatere, om det er noget familien trives med. Der er jo så mange faktorer som spiller ind… Er ihvertfald spændt på at høre fra dig igen og stort pøj pøj med det hele.
  Masser af tanker fra en stadig hjemmegående

  Like

 3. Tak skal du have – jeg er helt knust, for det var en svær aflevering af James idag. Op på hesten, dame, det skal nok gå. Tænker jeg. Og snøfter lidt. Og arrangerer lige noget Bogforum. Det er jo også lidt spændende. Kh K

  Like

 4. Hej :)! Tænker ganske meget på dig. Tillykke med dit job! Det er da rimelig sejt du lige ku få sådan et!:) har du søgt i lang tid?
  Årh ha jeg er selv i tvivlens onde cirkel! Har har tre små og den sidste er skrevet op til vuggestuen bår hun er knap et år..årh er bare slet slet ikke glad ved det!! Men for pokker det er for dyrt for os i længden og ha jende hjemme på “tilskud”. Og ja jeg skal også finde job..freelance skribent er mig ikke en fremmed tanke men da min mand er ved at banke en virksomhed op er det ikke lige nu min indkomst skal være usikker..så er dagpenge og ja til institution nok det bedste.
  Men mon du har gode råd til at finde job som dig?:) kh thilde

  Like

 5. Tak, Thilde, for dine tanker og din mail:-)
  Hvilken udd og erfaring har du? Og er du på dagpenge, når dit tilskud udløber?
  Jeg har været p dagpenge siden maj, og mit job nu er virksomhedspraktik. Jeg er kisteglad for det. Jeg fandt det selv, jeg ringede simpelthen bare og spurgte, om de kunne bruge mig. Det er jo rimeligt attraktivt at tilbyde 1 mndr gratis arbejdskraft…Heldigvis sagde de ja, og de vil gerne ansætte mig bagefter, hvis de har fået penge nok i kassen. Så nu må vi se. Ellers skal jeg skrive for et internetbaseret firma, som en af mødrene (Karen Coates) fra hjemmegående Kbh på facebook har reklameret for. Det er ren freelance, både skribent og oversættelse. Var det noget for dig, for så kan jeg formidle kontakten? Det giver ikke voldsomt mange penge, men man kan godt skrive sig varm og hive ca 150 kr hjem i timen. Mere, hvis man er god, mindre, hvis man ikke skriver som lyn og torden. Og man kan ikke altid regne med indtægten. Men ellers – så kan jeg også anbefale at tilknytte dig nogle frivillige organisationer i dit lokalområde. Jeg har fået et temmeligt godt netværk af professionelle mennesker her i byen via mit frivillige arbejde i foreninger og bestyrelser. Mange kommuner og organisationer ansætter helst freelance konsulenter, og der er det word of mouth og personlig kontakt, der giver job. Så man må ud i verden på forhånd, så er netværket der, når man skal bruge det.
  Hvad vil du gerne?
  Kh K

  Like

  1. Hej:) tak for det. Pt er jeg på barsel og ryger på dagpenge efter barsel til marts. Jeg er cand mag i kulturformidling fra Kbh. Har været i filmbranchen indenfor salg og kommunikation. Været på filmfestival som
   Projektkoordinator, været skribent på københavnerne magasiner som downtown og byen kalder,været på pr bureau . Lavet teater og formidlingen..mange ting:). Jeg vil meget gerne lave formidling til indenfor kulturelle tiltag:) særligt film og teater til børn:)
   Vi har også en drøm om sammen at få
   Min mands firma op at køre – han designer jeg kommunikerer:) men det er farligt usikk
   ert lige nu:). Tja så vil jeg jo nødig sende min lille Nora i vuggestuen:).

   Like

   1. Hvis du har lyst til at skrive for det der internethalløj, jeg skriver for, så sig til.
    Lyder som et spændende cv, du har!
    Har du overblik over, hvor meget, du skal tjene?
    Jeg sendte ikke James i bhv, selvom jeg var på dagpenge…før nu.

    Like

   2. Frivilligcentre kan være et godt sted at starte, hvis du skal have dig et lille lækkert deltidsjob som konsulent for en forening eller lignende. Så kan du danne dig et overblik over, hvilken type forening, du kunne tænke dig at arbejde for, og så søge midler til det i samarbejde med dem. Projektarbejde ville måske ikke være helt af vejen for sådan en som dig?
    Eller en klumme i lokalavisen? Eller skrivekurser for børn på folkeskolerne i undervisningstiden, som jo nu er forlænget?
    Du kan også “bare” blive folkeskolevikar til at starte med, det giver sgu ret godt….

    Like

 6. Tak:) skal lige tænke:) – har tre værn hjemme idag så skriver lige senere:) men r lidt nysgerrig: havde i en plads til James han ikke brugte da du var på dagpenge så?:) i tildække at job møder eller kurser hva gjorde du der?

  Like

 7. Virkelig dejlig blog med sjældent gode refleksioner og skæve vinkler – den får mig til at tænke over mit eget liv med mine børn og mere kan man vel ikke forlange. Det lyder så tjekket når du skriver at du lige har vasket og skåret grøntsager til brug i ugen og lavet dej til alverdens ting. Kunne man få nogle helt lavpraktiske tips ud af dig om hvordan du forbereder sådan en uge – med fare for at lyde helt imbecil: kan man virkelig skære grøntsager flere dage i forvejen? Og laver du fx pizzadej flere dage før du skal bruge den?

  Mvh en der skatter familietiden

  Like

  1. Hejsa Maja og tak fordi du læser med!
   Jeg har øvet mig i årevis på at kunne leve billigt og sundt og nogenlunde nemt – ved ikke, om du kan bruge mine små fif til noget, men jeg skriver om dem i næste indlæg. Nogle gange er det altså også bare frostpizzaer og makrelmadder, der står på menuen:-) kh K

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s