Jeg har en “mad”- kategori….

Kære alle –

Jeg ved ikke,  om I har set det, men jeg har sådan en kategori-liste ude til højre, ligesom der er et “søg”-felt, hvis man vil læse om særlige emner, alt fra pragmatisme og børnehaver til biler og om at have mange børn.

Det der kategori-halløj er jeg bare en idiot til at bruge, desværre. Der går kuk i den for mig. Ligesom mine tags ikke er særlig skarpe, men det er sgu svært at redigere i det rod. Synes jeg.

Nå, sagen er, at jeg indimellem bliver spurgt om opskrifter på dit og dat, som jeg er kommet til at nævne på bloggen. Det her er jo ikke en DIY eller mad-blog, men jeg laver da lidt mad engang i mellem, og noget af det bliver da spiseligt. Det meste af min “ekspertise” går på at lave noget, vi kan få i skrutten, som ikke tager lang tid at lave i arbejdstid, som er billigt, som kan anvendes på  mange måder, og som er sundt i min optik. Dvs næringsrigt, rimeligt hjemmelavet og af en god kvalitet. Jeg skriver jo også om frysepizzaer og kop-nudler, og det indgår såmænd også til tider.

Lige det her indlæg, som jeg skriver på en næsten flad computer uden at kunne finde opladeren, så det går edderbroderemig hurtigt, er et svar på spørgsmålet om de der muffins, jeg åd 3 af i forgårs. Og faktisk 3 igen i går aftes, for vi bagte en portion til. De er snydegode, man kan hælde alt muligt i dem, det er IKKE fancy cupcakes, det er lagkagehusets opskrift, og det går stærkt. Den vil jeg da gerne dele med jer. Med beskrivelse af diverse fif, som gør det fikst at have børnene med.

Ingredienser: 250 g smør, 250 g sukker, 1 tsk vanilie, 3-4 æg afh af størrelse, måske en klump marcipan, 230 g mel, 2 tsk bagepulver, diverse fyld (se teksten). Nemt fyld er 3 spsk kakao eller et 3 håndfulde frugt/bær i små stykker.

Man tager en foodprocessor med knivindsatsen i.

Så finder og afmåler man 125 g sukker og 250 g smør (margarine er jo no-go, men hvis man er fattig, så kan det godt bruges. Man kan også bruge halvt solsikkeolie), og får et lille barn til at skære smørret i stykker. Det synes de er sjovt.

Så kommer man fedtstoffet og sukker i FutProfessoren og får barnet til at trykke på knappen. Husk låg. Imens vejer man endnu 125 g sukker af. Det skal så ned til resten i maskinen. Derefter 1 tsk vaniliesukker eller en halv stang (bare brug hele molevitten, også skallen, som jo bliver findelt). Rør i 2 minutter.

Find nu meget gerne en klump marcipan frem, den må gerne være tør og kedelig, på ca 50 gram eller mere. Barnet kan også skære den i stykker, ned i maskinen med den. Rør i 1 minut. Tæl gerne højt imens.

Så finder du æg frem. Og så hjælper du barnet med at knalde et æg ud i en kop af gangen, og det skal så ned i maskinen. Rør 20 sekunder. I med endnu et æg, samme procedure, rør 20 sekunder – tæl med barnet. I alt 4 mindre æg eller 3 XL-æg.

Det er nu, I skal finde ud af, om der skal yderligere smagsgivere eller guf i dejen, og så læs nederst i opskriften.

Tilsæt 230 gram hvedemel og så i med 2 tsk bagepulver. Ned i maskinen med det – rør 1 minut. Sammen med evt smagsgivere. Kom papirsforme i to muffinforme, der bliver ca 16 stk. Hæld dejen i en frysepose, klip et stort hjørne af. Hæld dejen ned i formene ud af hullet i posen, så sviner det ikke ud over det hele. Bag jeres muffins ved 190 grader eller 220 grader varmluft i ca 20 minutter.

FYLD:

Mulighederne er uendelige. I kan blande ting i dejen, fx 3 spsk kakao eller

1 tsk ingefær og kanel og så 2 dl æblemos,

et par skiver ananas ned i maskinen sammen med 1 dl kokosmel og måske 1/4 tsk knust nellike, eller

frugtfarve.

Hvis I vælger ting, der skal piskes ned i dejen, så gør det sammen med melet.

I kan også lave dejen uden fyld, tilsætte melet, og så satse på at hælde ting, som I skærer i stykker i istedet for, ned i dejen, inden den hældes i forme.  Det gør I ved at hælde fyldet ned til dejen i fryseposen, mose det rundt udenpå posen med fingrene, og så hælde det hele i formene. Eller mas det ned oveni dejen, når I har hældt den i formene.

Forslag er her: Æbletern. Banantern. Pæretern. Tern af frugt, som børn kan skære i stykker på størrelse med en glaskugle. Kanel sammen med æbler, tørret eller revet ingefær sammen med pærer.

Friske eller frosne bær.

Nødder eller chokolade i stykker (Chocolade i stykker er nemmest, hvis man lader være med at pakke den ud af pakken, og så lade børn smadre den ned i bordpladen, mens den stadig er forsvarligt pakket ind. Aftal på forhånd, hvor meget af chokoladen, barnet må “lige smage en lille smule”. Nødder kan man give tæv i en plastpose på et skærebræt med en kagerulle.

Nutella i klatter ned i midten.

Blød nougat ned i midten.

Udklippede skumfiduser ned i midten, gerne sammen med de to ovenfornævnte, hvis det skal være virkelig syndfuldt.

Revet gulerod eller squash eller rødbede eller pastinak sammen med lidt rosiner eller valnødder plus en tsk kanel og 1/4 tsk nellike og revet skal af en halv citron.

Revet appelsinskal eller revet citronskal. Eller begge dele. Gerne sammen med chocolade eller i kakao-dejen.

Det var det! Det tager 10 minutter fra I går i gang, til dejen er i ovnen, og hvis I rydder op og vasker børnebagerne af, mens de bager, er de ca. klar samtidig. Jeg kommer sjældent pynt på, men kan kan sagtens kaste sig ud i smørcreme, glasur, marengs og eller bare flødeskum.

God fornøjelse!

Den her ryger altså så i kategorien “mad…”

Kh Kristina

Advertisement

2 kommentarer til “Jeg har en “mad”- kategori….”

 1. Fik endelig afprøvet din muffin opskrift, lavede dem med pære og marcipan. De var jo bare helt vildt gode… Synes jeg har eksperimenteret med forskellige opskrifter, men ikke helt ramt den der lidt svampede bløde lækkerhed som købe slagsen, men her synes jeg virkelig den var spot on 😉
  Og nu jeg er ved at skrive, vil jeg rigtig gerne sige dig stor tak for din skønne blog, den har været meget inspirerede for mig. Jeg går selv hjemme med min søn på 14 mdr. Og storebror på 5 er næsten ligesåmeget hjemme som i børnehave. Da jeg så dig og din famile i “sådan er det bare” fik det mig virkelig til at tænke og tænke om el. På ny. Vi regnede sådan lidt for sjov på om vi ville have råd hvis min indtægt røg og så blev ide hurtigt til virkelighed, da tanken havde bundfældet sig.
  Synes det er så vigtigt at du og andre skønne hjemmemødre “råber op”, så andre måske får lyst til at træde ud af hamsterhjulet og få øjnene op for muligheden for en anden måde at leve på.

  Mona

  Like

  1. Kære Mona. Tak for din utroligt søde kommentar, som virkelig rør mig. Herligt at kunne inspirere andre familier til at gøre noget på en anden måde, som giver mere tid og nærvær – det lyder som en god beslutning for jer. Jeg er jo tvunget i arbejde her i vinter pga økonomi , men heldigvis ikke fuldtid, og heldigvis går j på barsel til juni og forude venter 2-3 år hjemme igen. Pyha det glæder jeg mig til:-) lyder som lækker muffins-kombi, du der har fikset- mmmm får lyst t pæremuffins… God aften. Kh k

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s