Læser du e-bøger for dit barn?

En tanke fra sengekanten. Jeg er så udmattet her til aften, at jeg med stor elendighed måtte melde pas på de ellers obligatoriske godnatlæsningsritualer hos James, Silvia og Molly og bede dem nøjes med en godnatsang. Jeg har bare ikke mere i mig i dag. Vi har ellers remsen “Mad, Bad, Film, Bog, Sove”, som vi kører aftenhalløjet efter rimelig fast – og inden jeg dør af frygt over, hvad I dog tænker om mig, der lader mine børn se en hel film hver aften (det er nok mest min egen frygt for at blive dømt, så jeg sådan blotlægger mit familieliv….) så vil jeg lige bløde op med, at det som oftest kun er enten en del af en tegnefilm eller et par episoder af Dora eller noget andet fra Netflix, de må se. Men noget på flimmeren er det.

Nå – min pointe var, at jeg ellers faktisk elsker børnebøger. Både herhjemme og på biblioteket elsker jeg at læse dem, allermest de finurlige af slagsen, meget gerne de humoristiske. Og illustrationer betyder meget for mig. Jeg tænker faktisk, at jeg godt gad at skrive lidt mere om, hvilke bøger, jeg efterhånden har udvalgt som klassikere herhjemme, og hvad jeg kan anbefale – men det bliver en længere historie, og ikke i dag. Zzzzzzz –

Istedet vil jeg blotlægge en anden dårlig samvittighed, udover den med ikke at få læst godnathistorie i aften. Den snak havde jeg faktisk også herinde på bloggen for nogle år siden, da de små havde en alder, hvor det bare var umuligt at koordinere putning af alle 4 unger og godnatbøger, læs her.

Den anden ømme knap på min skjortebluse er, at jeg stadig læser mange papirbøger. JEg kan kun komme i tanke om gode grunde til at læse e-bøger. Både økonomisk og miljømæssigt – og rent bog-demokratisk er det bare en fantastisk opfindelse. Jeg har bare ikke formået at vænne mig af med at sidde med en papirbog, knitrende sider, lyden af dem, når de vendes, duften af ny bog (det stinker faktisk lidt tandlæge). Det forsøger jeg at lave om på. Nogle af de bøger, jeg har læst for Silvia som e-bog, er en ny børnebogsserie fra e-bogsforlaget Egolibris, nemlig “Fru Molles kuffert” af Alexandra Moysey. Jeg var i virksomhedspraktik
på forlaget i efteråret, og dér lærte jeg virkelig meget om, hvordan e-bøger virkelig er en revolution af forlagsbranchen, både for os læsere, men så sandelig også for forfatterne. Så nu tænker jeg, at jeg lige vil slå et slag for en faktisk virkelig god børnebogsserie med både charme og viden, som altså kan fås for sølle 24,00 kr som e-bog, der kan downloades direkte på bogshoppen her.

“Fru Molles kuffert” er en bogserie, man læser, når man vil have en god historie, som man også kan tale om samtidig og bagefter. Den kalder på flere spørgsmål, som er sjove at associere mange nye emner ud fra, om samfundet, kroppen, sanserne og meget mere – selvom historien i sig selv og det mysterie, som hver bog indeholder, er meget simple. Den er ikke så velegnet til at læse for et træt barn, der er lige ved at dejse omkuld – men det er skøn læsning for lidt mere vågne og nysgerrige børn. En oplagt førskole bog og derfor en fin gave til et barn, der glæder sig til at komme afsted. Eller som er eventyrslysten og stiller mange spørgsmål. Her kan du se et gratis prøve-kapitel.
Det er en overskuelig måde at prøve det der med e-bøger på sengekanten, og Silvia havde slet ikke min vrangvillighed mod e-bøger som medie, da jeg læste den højt for hende. Man er jo et værre vane-menneske!
Der er naturligvis mange andre skønne bøger, virkelig mange, som man kan læse mere om hos Egolibris og på mange, mange andre e-bogsforlag, dem kloger jeg mig ikke på lige nu. Kan slet ikke kloge mig, er alt for træt, mit hoved føles som havregrød.
Hav en dejlig nats søvn derude!
Kærlig hilsen Kristina
Advertisement

10 kommentarer til “Læser du e-bøger for dit barn?”

 1. Må lige kommentere på e-bøger:
  Nej, jeg læser ikke e-bøger for mit barn, og kommer nok aldrig til det! Og jeg, og min døtre, er altså store tilhængere af bøger -af den trykte variant, der bliver læst hver aften og også gerne i løbet af dagen.
  Noget af det er helt sikkert vane, jeg har heller aldrig kunne forlig mig med e-bøger selv, og jeg er en flittig læser med en konsumering på nok 3 bøger om måneden. For mit eget vedkommende handler det om, at jeg godt kan lide bogen som format. Dens tyngde, udtryk, lugt (? har jeg faktisk ikke overvejet….:-), jeg kan godt lide fornemmelsen af at bladre, både kontunerligt og tilbage til bestemte episoder, samt, må jeg til skam indrømme, smugkigge i slutningen.
  Jeg bryder mig ikke om, at e-bogens format kan ændres efter forgodtbefindende, når skriften forøges, så er side 18 ikke længere side 18, teksten fylder pludselig mere og bogen bliver længere. Det er noget rod.
  Jeg bryder mig heller ikke om skærmen og følelsen af at være online, i en eller anden form. Alt efter hvor man læser sin ebog, kan det give anledning til svinkeærinder -tabletten lægger op til så meget andet tidsfordriv. I den trykte bog har du kun bogen.
  Så er der signalværdien, på en tablet vides der ikke hvad man laver -men med en bog er der ingen tvivl! Dette har dog også en bagside, man flasher til omverdenen at man læser chiklit af værste skuffe.

  Alle disse argumenter danner nok baggrund for, at det ikke er e-bogen jeg læser for mine døtre. Tillagt det, at den yngste på 16 mdr., og kan lide følebøger, at hive og flå, og flapbøger -det kan e-bogen ikke endnu.
  Dertil kommer også, at jeg gerne vil begrænse deres medietid (nok mest for hende på 5). Jeg vil gerne øve at hun er tilstede i nuet, og ikke hele tiden skal underholdes af elektroniske medier. Jeg synes også at især tid på tablet meget lægger op til enetid, en lukket verden. Ja det kunne ebogen så bryde med… Men nej, denne lille elektroniske satan skal ikke også intimidere den hyggelige stund hvor der godnatlæses.. Kommer også i tanke om at papir-børnebogen er mere tilgængelig, min døtre kan selv finde dem frem, de ligger på deres værelser og den store kigger selv i dem -kan fx fortælle slutningen på en bibbog lånt samme dag, fordi hun har kigget på billederne. E-bogen vil være meget voksensstyret tror jeg.
  Den lille kom faktisk også i dag med en bog i hånden, hun gerne ville have læst, dette signal er sværere for hende at sende, hvis hun skulle bruge tabletten.

  Til sidst, så vil jeg give dig ret i, at det er nemmere for nye forfattere at slå igennem på e-bog, det er en god ting, forlagenes censur reduceres. Det kan tilgængæld også give bagslag, efterhånden kan hvem som helst jo udgive egne noter som en blændende bog -der vil blive mere crab at sortere i.
  Og jo, til det klimamæssige, så dækker jeg mig ind under biblioteket. Det er jo genbrug af bedste skuffe 🙂

  Ja det blev en længere historie, et emne der ligger mig på sinde. God fredag.

  Like

 2. vil i øvrigt rigtig gerne høre hvilke børnebøger der er klassikere hos jer! Det må du meget gerne skrive et indlæg om til inspiration. Og også hvis du kan anbefale en hjemmeside fx, hvor man kan søge på emner eller typer. Vi har ingen rigtig børnebibliotekar her i byen.
  Den eneste hjemmeside jeg har fundet er ordet-fanger.dk som er nogenlunde…

  Like

  1. Kære Eva.
   Jeg har bedt forlæggeren fra Egolibris, Eva Goetzche, om at svare på din kommentar, jeg tænker, at hun har ganske andre tanker, som tilføjer interessante aspekter. Jeg kan sagtens følge dig ret langt af vejen. Tak for din kommentar! Kh Kristina

   Like

  2. Hej igen – jamen så skriver jeg da sådan et indlæg, det har jeg tænkt på længe. SÅ laver jeg en kategori, der hedder “Litteratur” – så kan det være, at der endelig er en kategori, jeg kan finde ud af at bruge til noget:-)
   Kom gerne med jeres yndlings:-)
   Kh Kristina

   Like

 3. Jeg læser selv masser af E-bøger og masser af bøger jeg køber, får og låner på biblioteket. Det er bare skønt ikke at skulle være nr. 346 i køen til én eller anden bog, men i stedet kunne læse den når jeg har lyst. Jeg kan godt lide at E-bog-siderne kommer med forslag baseret på tidligere læst. Jeg har fået læst mange gode bøger på den konto.

  Jeg læser mest alm. bøger for mine børn. Det er nemmere at være flere om en bog end om en tablet, men det sagt så læser vi da nogen gange en E-bog for dem også. Hvis udvalget er for sølle på reolen eller vi ikke har været på biblioteket. Min 6 årige nybegynder-selv-læser kan også godt lide at læse læs-let bøger på ipad. Nogen gange. Men for mig udelukker det ene ikke det andet. Jeg synes det er SÅ smart at jeg kan ligge og læse i sengen mens min mand gerne vil sove. Vupti, så er ipad på læse-nat-mode og alle er glade. På ferie hvor pladsen i vores bil er begrænset fylder en ipad også mindre end 5 store romaner. Jeg læser meget i ferierne! Jeg føler mig ikke fristet til at kigge på Facebook eller andet når jeg læser på ipad – ikke mere end hvis den ligger ved siden af mig i sofaen i hvert fald…
  Min mand har dårligt syn, så hos ham er muligheden E-bøger eller lydbøger, og dér er både han og jeg så mest til at læse bøgerne selv. Men igen – smag og behag og så slå over på lydbog mens man f.eks laver mad og så tilbage på E-bog. Fantastisk synes jeg.

  Like

  1. Hvor for friskende at læse en så overvældende positivt syn på e-bøger. Jeg synes også, at det er rart at læse, at det ikke behøver at være det ene eller det andet. Jeg tror heller ikke, at papirbog og e-bog kan det samme, så mon ikke begge vil ko-eksistere i hvertfald en årrække? De har jo forskellige funktioner og fordele (og ulemper), som du selv så fint beskriver.
   Tak for din kommentar:-)
   Kh K

   Like

 4. Jeg vil da gerne lige give mit besyv med her, eftersom det er mig, der er forfatter til de e-bøger, som udgives på EgoLibris. Derfor kan jeg selvfølgelig kun tale varmt for e-bøger, men også inden jeg selv begyndte at udgive, havde jeg fundet glæde ved e-bøger. Som supplement til almindelige bøger. Blandt andet fordi de er nemme at have med på ferien.
  Nu har jeg ikke selv børnebørn, men i min vennekreds ser jeg, at børn helt ned til 3-års alderen jonglerer med tabletten, som var de født med den. Så vidt jeg ved, er det mest spil, som hidtil optager børnene, men hvis der begynder at komme gode, illustrerede børnebøger ud som e-bøger og forældrene viser barnet, at tabletten kan bruges til andet end spil, nemlig også til læsning/højtlæsning, tror jeg da, at det vil børn hurtigt tage til sig.
  Jeg er pædagog og har arbejdet med børnehavebørn i 30 år. Jeg var i arbejde, den gang computeren kom frem, og min børnehave var blandt de første i landet, som lod børnene få adgang til computeren. Vi fik hurtigt øje for, at der lå en masse sociale aspekter i at hjælpe hinanden med de spil, som var fremme den gang. Jeg er derfor ikke spor skræmt af den nye teknologi, og jeg tror den er kommet for at blive.
  E-bøger kommer nok ikke til at erstatte bøger – de vil være et godt supplement. Og der kan nævnes mange fordele ved e-bogen: den bliver ikke slidt; der kan være uendelig mange bøger på en enkelt tablet; illustrationer (mine e-bøger er illustrerede) tager sig utrolig godt ud på en tablet; den kan kobles til fjernsynet (hvis man har den slags skærm, selvfølgelig), så hele børneflokken kan se med, og der kan sikkert nævnes flere.
  Jeg tror, det kan give tabletten en fin funktion, hvis forældrene inddrager sig selv i børnenes brug af den, ved at tage barnet på skødet og læse højt, i stedet for at lade barnet sidde alene med et spil, fx. Mange børn i dag bliver sat foran en skærm, alene. Min pædagogiske erfaring siger mig, at e-bøger for børn kan blive et stort plus, fordi det kan give den samme nærhed og samhørighed, som højtlæsning fra en bog giver. Nu gætter jeg kun, fordi jeg ikke har erfaring med det, men hvis et barn kan vælge mellem at sidde alene med et spil på tabletten og sidde på skødet eller sammen med en forælder/pædagog og få læst højt fra en tablet, vil det sidste vinde.
  Jeg vil da gerne henvise til min hjemmeside, som fortæller mere om mine e-bøger og viser de fantastiske tegninger en af mine venner står for. Klik ind på http://www.denmagiskekuffert.dk
  vh Alexandra

  Like

 5. Hvor er det skønt med alle de perspektiver på e-bøger! Jeg har ikke læst e-bøger for mine børn endnu, men jeg synes klart, de har et godt potentiale! Jeg elsker “rigtige” bøger og de sanseoplevelser de medfører, men jeg tror bestemt også på, at der er masser af plads til både papir- og e-bøger. Tak for et spændende indlæg og ikke mindst for gode og inspirerende kommentarer 🙂

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s