Om ferie-kontraster – og et godt råd om tid.

Halløjsa. I regnen, skulle jeg nok tilføje. Lige bortset fra i dag.  Og så ikke mere om den dejligste dag på året, nemlig den danske sommer. Som var i dag.

Nogle gange sidder jeg midt i min hverdag og har pludselig svært ved at få mine overbevisninger om dit og dat til at fungere. Når noget, som jeg tænker er vanskeligt, men rigtig godt og sundt, fanme er så vanskeligt, at det bare er…….vanskeligt! Pissesvært at efterleve! Sådan har jeg det med have alle mine skønne 5 børn hjemme hele sommerferien. Vi har meget tid sammen, meget FRI. Mere om det herunder.

Svigerfar er taget hjem til England, manden min arbejder hele tiden, og jeg forsøger at få noget feriestemning ud af at være hjemme og uden en klink med 5 børn ml 4 uger og 12 år. De er på visit hos mine ferierende forældre på skift, hvilket er skønt for dem, og lige så skønt for mig. Det er hårdt at føle sig utilstrækkelig hele tiden. Jeg kan multitaske til en vis grænse, men der går altså ret meget tid med at amme pt, og jeg vil også gerne bare sidde og glo ud i luften og dufte til Ava – den slags stillesiddende aktiviteter forenes med at spille et spil med de andre børn, læse en bog og bare sludre eller finde på fjollesange om fx snegles tissemænd – men det er ikke helt nok til at få en hel dag til at gå. De leger fint og skændes som forventet, men ikke mere, så det er fint nok. Men jeg ville ønske, at vi lige kunne smutte en tur til stranden, lige som sidste år – når nu det var så skønt vejr i dag. Det har jeg bare ikke helt mod på endnu, med Ava på 5 uger – og så kan vi i øvrigt ikke være i vores bil længere, alle 5 børn og mig. Så vi hyggede i solen herhjemme. Mens jeg havde lidt dårlig samvittighed over ikke at kunne “lave” særlig meget andet end at tage mig af Ava´s og andres behov for mad, drikke, rent tøj og  – minimal – opmærksomhed. Sådan har jeg det – på den ene side.

På den anden side, så har vi altså ferie. Som i ikke-hverdag. Ferie, som står i den på en eller anden måde helt rigtige kontrast til den mere strukturerede og aktivitetsprægede hverdag, som lige om lidt vender tilbage. Ferie og fridage bliver man jo nemt forfalden til at mene handler om at foretage sig alt det, man ikke har tid til at lave i hverdagen. Når man er forælder, så betyder det, at man i sine fridage med børnene ofte ikke holder fri ved at ikke at lave så meget, man holder fri ved at lave en hel masse. Alle guides til fri-og feriedage på nettet bobler over af meningsfulde og virkelig fede aktiviteter på legepladser, på museer, strande, fritidsklubber, biblioteker  – og der findes jo også et helt arsenal af super gode sommerferieaktiviteter, som man kan melde sine børn (og sig selv) til. Du kan også forvilde dig ind på pinterest og søge på “children activities” og vupti, har du velstimuleret afkom til engang efter Kyndelmisse.

Så “fri” handler i nutidens familier om at lave noget andet, end man plejer, om at have andre aktiviteter end til daglig. Det har taget mig en hel del år at komme hen til at synes noget andet. Nemlig at ferie og fri handler om at have tom tid. Som jo egentlig ikke findes.Tiden fyldes jo alligevel. Men i stedet for at have “program på” (får stress af det udtryk, men det er jo bare mig og mine associationer), så vågner vi op i ferier og finder ud af, hvad vi har lyst til og mulighed for at opleve i dag. Hos os er kontrasten til hverdagen ikke, at vi laver andre ting end til daglig, men at vi kun i begrænset omfang har planlagte og strukturerede aktiviteter på programmet. Grunden hertil er både, at flere af mine børn ikke bryder sig ret meget om at befinde sig i store forsamlinger med uforudsigelige udfald, at vi sjældent har ret mange penge til tant og fjas og entré, og at det kræver en del at tage afsted med mange børn i forskellige aldergrupper. Vi gider heller ikke kø, og så er det altså svært. Det er ikke en principiel beslutning, jeg har taget, det her med ikke at skulle fise rundt til vikinge-værksteder og vandpolo med børnene, det er – som med de fleste andre forhold i mit liv – bare sådan, det har udviklet sig. Og jeg har ved den søde grød forsøgt at efterleve samfundsnormen om at lave alt muligt i ferierne. Jeg elsker selv at kaste mig ud i alt det, der er derude. Jeg var sådan et barn, der gik til 117 forskellige ting, og jeg pisker rundt og laver ditten og datten i mit lokalsamfund i dag. Men den her ferieform med bare at være sammen, ikke have skema, ikke vide, hvad klokken er – det er ikke idyl, men det er helt fint og ikke et sølle kompromis. Det er faktisk svært og kræver lidt øvelse – men den har jeg efterhånden. Så selv en ekstrastille sommer med spædbarn i høj sø – det klarer vi. Nogle dage keder vi os lidt. Men det må man jo også godt. Det lyder som en kliché, det med, at man skal kede sig lidt, ikke? Jeg bliver bims af at kede mig. Men så laver jeg jo bare noget, og så går det over. Ikke så farligt.

Og det er nok ok. Både at have ferie og at skulle tilbage i skole. Og at der er en forskel, som ikke kun handler om sengetid og accepteret antal chocoladekiks på en dag.

I regnvejr. Sorry, den slap ud.

Men for fanden -selvom jeg kan skrive sådan en frelst svada for at huske at holde fast i meningen med ferien, så bliver jeg stadig TOTALT irriteret over at høre skænderi nr 4 inden morgenmaden, som grundlæggende handler om børn, der keder sig. Og hele tiden jagter noget spændende, hvilket U-DE-mærket kan være at kyle marmorperler efter katten, klippe skumpatroner til lillebrors skyder i stykker eller hugge Molly´s Ipad, så man kan spille Palace Pets.

Helt hellig er man jo heller ikke, vel? Jeg er ikke i ZEN over al den dejlige ferietid uden aktiviteter. Jeg synes også, at det er hårdt, det med kontrasten. Van-ske-ligt.

Der skal endda spares på tidsforbruget på alting, fordi jeg ammer hele tiden. Så jeg skal have mere tid, men af den gode slags. Vil gerne have tid til Ava, bare at sidde eller ligge og nusse med hende, og et par søskende. Fordi den ro er magisk. Og forsvinder lige som lidt, pludselig skal hun på Grøn Koncert og har spist vegansk på Morgenfiskeren.

Så – kære læser – mit bedste tip til mere tid:

Prøv at holde en uge, hvor du ikke laver mad. Hvor I spiser supersimpelt. Du kan koge grønsager og fx æg, pasta og ris, du kan smide noget på en pande (fx torskerogn, æg, asparges, kogte kartofler, kød), du kan smide noget helt i ovnen (lammebov, bagekartofler, grønnebønner, brøddej etc) – men ikke noget med at marinere, mikse, braissere, lave “retter”. Husk, at rugbrød, sandwiches, kogte grønsager, omeletter, grød, kogte ris med soya og pasta med dåse sovs ikke er noget, man dør af at indtage. Vi har nu i en uge levet sådan, og det er utroligt så meget tid, jeg nu har om eftermiddagen. Virkelig. Helt vildt. Jeg bryster mig endda af at være ret effektiv i et køkken og laver bestemt ikke indviklet mad, men det tager altså tid at kokkerere til 6 plus kammerater, også selvom det er bare er en bolo eller wok. Jeg har ikke hørt et eneste negativt udsagn fra børnene heller, de har været 100% tilfredse med mere rugbrød og en roligere mor, der ikke fiser helt så meget rundt for at forsøge at time Ava´s lur, Ava´s amninger, madlavning og konfliktløsning. Jeg synes, at mad er vigtigt, og jeg elsker at lave det – men lige nu skal der findes en ekstra arm, og den lå i køkkenet! Per Brændgaard skrev en inspirerende artikel i Politiken om, at vores ekstreme fokus på mad godt kunne trænge til et eftersyn. Måske vi skulle søge lykken andetsteds? Måske er mad bare – mad, og ikke kunst, eufori eller tvangstankeskabende hysteri? Måske skal vi bare spise os mætte, og så er det dét? Læs den her.

Kærlig hilsen Kristina

Advertisement

4 kommentarer til “Om ferie-kontraster – og et godt råd om tid.”

 1. Tak for en god blog.
  Det lyder til, at I har det skønt.
  Vil jeres sommerferie sige, at dine børn ikke oplever noget – udover haven og tv? Hvordan takler de at vende tilbage til skolen, hvor kammeraterne er tilbage med rygsækken fuld af oplevelser og ferieminder?

  Det skal ikke lyde som en kritik, jeg er bare nysgerrig. Jeg kan huske, at jeg elskede at komme tilbage efter ferien og dele mine oplevelser med mine venner.

  Du har klart meget at se til med lille Ava, men ville det være helt utænkeligt, at børnenes far tog de store en uge til Mallorca eller lign?

  Igen tak for de mange velfunderede og velskrevne indlæg.

  VH. Mikkel

  Like

  1. Kære Mikkel. Tak for din kommentar, og fordi du læser med:-)
   Sjovt, som vi tænker ferie forskelligt, os forældre – nogle gange. Jeg forstår det ikke som kritik, men nysgerrighed – et godt skel at have med:-)

   Om mine børn ikke oplever “noget”. Hvad vil det overhovedet sige at opleve? Det er jo et definitionsspørgsmål. Det handler jo om, om man har øjnene og sanserne åbne for det, der sker rundt om en. Både i kendte og ukendte rammer.
   Mit indlæg handler netop om, at de i ferien “oplever”, at de har masser af tid til selv at finde på, til at have tonsvis af legekammerater overnattende, til at være på besøg og på overnatning hos deres bedsteforældre i Kbh og i sommerhus, til aften-strandture med vaffelis, til sæbeboblemaskine-dans i haven i regnvejr, til at blive virkelig gode til at lave deres egne bolscher, til at male på snegle med neglelak og finde dem igen dagen efter, til at lave ribs-saft, til at bruge to timer i Kvickly på at tale om alle de mærkelige ting, man kan spise, til lange karbade, til hulebyggeri, til at lære at skifte ble, til at lege indianer uden at skulle i seng tidligt, til at lave perleplader med Granddad (der var på besøg i 2 uger fra England). Oplevelser er jo mange ting. De har også oplevet at få en lille ny baby i huset, som de er meget tæt på, fordi vi har haft tid til at lære dem at være sammen med Ava.
   De oplevelser, vores børn har haft denne sommer, har været i Danmark, centreret om, hvad de har lyst til at lave selv, om vores familie, og så har det ikke kostet alverden. Bortset fra en tur i Cirkus og Grøn Koncert til de store. Når du foreslår Mallorca, så er der jo lige det, at vi ikke har råd til at tage sydpå i år, og hvis vi havde, så ville vi prioritere at være sammen allesammen i den sparsomme ferie, min mand har. Han har slet ikke holdt ferie, kun 2 dages barsel. Jeg ved godt, at det er utraditionelt ikke at holde mere end 2 ugers årlig ferie og ikke at have råd til at tage sydpå – men sådan er det hos os. Det er til dels, fordi min mand er fra engelsk arbejderklasse, hvor 60 timers arbejdsuge og 2 ugers årlig ferie er helt almindeligt. Han har ejet firma og har det skidt med at være væk længere end som så – uden at han dermed tjener kassen, forstås. Men sådan har han det bedst med at arbejde. Vi overvejede, at han kunne tage et par dage til London med de to store, men han havde slet ikke lyst til at bruge alle de penge og fridage uden mig og sine andre 3 børn. Når ressourcerne er små, prioriterer vi samvær på ferier ret højt – men når det er sagt, synes jeg, at en lille tur til en storby med de to ældste og far kunne have været fedt nok. Men så sparer vi sammen til en fælles tur i stedet.

   Jeg forstår godt, hvad du mener, og hvor min ældste datter på 10 år glædede sig sygt til at komme i skole og fortælle om, at hun var med til sin lillesøsters fødsel og klippede navnestreng (en gigantisk oplevelse! Den største!), så var min ældste søn på 12 ked af at skulle derover og ikke kunne fremvise ferie-trofæer. De andre skulle fise Europa rundt med egen familie, eller papmor og ny familie og bedsteforældre i Provence og på lejr og Bali og alt muligt – han skulle ikke rigtig noget. Det har vi talt om nogle gange, og sagen er, at han slet ikke bryder sig om at have travlt eller rejse ud i det blå. Han ville bare gerne ned til det hotel på Kreta, hvor vi har været nogle gange før. Og det ville jeg også gerne! Men det kunne bare ikke lade sig gøre i år. Så skrev vi ned, hvad han ellers har lavet (kammerater på overnatning mange gange, en uge i København hos bedsterne, Grøn Koncert osv), som han hat taget en masse billeder af – og så prøver jeg at støtte ham i, at det er ok, at det har været lidt kedeligt for ham. For det har det. Sådan var det i år – måske har han så næste år mod på nogle af alle de fede sommerferieaktiviteter, som kommunen og foreningerne arrangerer, eller måske skal vi på ferie. Eller på familiehøjskole. Eller Ølejr. Eller låner sommerhus. Eller Lalandia. Eller….Da han fortalte om sin ferie til sin klasse i går, var de bare mega misundelige på, at hans familie (ikke far) havde fri hele ferien, alle 6 uger, at han havde fået en lille ny lillesøster, og at han havde været på Grøn Koncert og sovet inde hos sin voksne skuespiller-onkel i Nordlædervest. Så det var en god oplevelse for ham alligevel, og hans lærer fortalte mig, at han var helt høj bagefter. Det blev jeg jo utrolig glad for at høre. Nogle gange ved man jo ikke, hvad man har, før man ser andres reaktion.
   Jeg ville faktisk heller ikke bryde mig om at have travlt i min ferie, som nogle af hans venner havde beskrevet, at de synes, at de havde haft. De trængte til at have fri nu.
   Meeeen- en lille tur til noget hotel med pool og landet med de 1000 isvafler ville ikke have været af vejen, heller:-)

   Kh Kristina

   Like

 2. Hej.
  Jeg kender det du beskriver ganske godt! Jeg kender det enorme stress man kan få af at føle sig utilstrækkelig. Det er så skifesvært at jonglere med tid og masser af det når man er selv med sine børn. Min mand arbejder også meget – det kræver det ift penge når jeg har tiden med børnene. Vi elsker ugerne sammen allesammen og jeg nyder også at ha tiden selv med dem i enkelte uger – men det er virkelig også krævende. Fordi alle skal ha nærvær. Til gengæld støtter man dem også i at forstå sin vigtige rolle i det fællesskab flokken gir. Jeg har tre børn i rap og nr fire i vente. Det r en kunst at lade tiden stå stille. Vi havde en uge i sommerhus uden iPad computer mm men blot vand og skov lige uden for. Det var både med sol og regn – men alligevel glemte vi tiden. Fangede krabber og plukkede jordbær. Så fantastisk. Hjem til storbyen igen – en anden dagsorden og hurtigt kom aktivitetsniveauet op og også computeren. Ville ønske jeg ku acceptere det er ok med iPad mm men jeg er oldschool og holder gerne fast i de selv skal finde frem
  Til leg. Benhårdt

  Like

  1. Kære Thilde
   Håber, at I trods alt er kommet godt i gang med hverdagen med alt, hvad dertil hører af ipads, gadgets, logistik og legekammerater. Du lyder som om, at du nu har været vældig god til at lade tiden stå stille i ferien – godt gået!
   Går graviditeten godt? Må være sejt med 3 i rap og så stor mave. Det er hårdt, når der altid er så meget i gulvhøjde, synes jeg….
   Kh Kristina

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s