Mandag: Guide til at bage no-stress rugbrød

Mandag morgen for en dame, der ikke går på arbejde, er lidt ligesom lørdag morgen for dem, der gør. Mandag er fred og ro, så snart alle de andre er ude af huset.

Vi kom op allesammen, James sidst. Vi fik hældt Cherrios i ansigtet og kaffe i maven (omvendt?), og så kørte jeg skolebørn i skole i Hillerød. Har stadig ringen for ørene. Der gik 5 sekunder, fra vi bakkede ud fra indkørslen, og til “åben bagklap”-alarmen gik. “BBEEEEEEEEEEEEP” hver ca 30. sekund hele vejen til Hillerød og tilbage igen. Med gentagne stop på de der små rasteplads-agtige steder langs motorvejsforlængelsen, med desperate forsøg på at HAMRE den sindssvagt irriterende bagklap i. En vist nok ellers venlig mand stoppede og sagde, at jeg skulle gøre det forsigtigt. Burde nok have været en anelse mindre fjendtlig i min nidstirren…

Nåmen vi BEEEEEEEEEP’ede hele vejen til skole, og jeg BEEEEEEEEPede hele vejen hjem. Det gad ikke engang BEEEEEEPe i takt til musikken. Den gamle lortespand af en Renault skal til syn om 2 uger. Med vores held indenfor apparater, så bliver den isolationsfængslet på stedet. Nå. Roy havde passet de små, så nu farede han ud af døren og på arbejde, jeg hældte en portion mos i hovedet på min darling Ava, som nærmest faldt i søvn i højstolen med åbent gab – nu skal vi lave æg og bacon og holde mandag, James og jeg. Ro og fred. Efter en weekend med 7 mand i huset, er det en sand lise kun at være 2. En halv.

Til sagen:

BAG RUGBRØD MED MIG, NEMT OG PRAGMATISK.

Over de næste dage vil jeg lave en nem guide til dig, der gerne vil i gang med at bage dit eget rugbrød. Et rugbrød, der kan bages helt uden kerner og fuglefrø, et helt basalt, klassisk hverdagsbrød uden dikkedarer. Som smager skønt, kan skæres ud i pæne skiver og ikke tørrer ind og bliver til kasteskyts for autonome eller smuldrer i grus, mens man lige klipper negle.

Januar er fornuft, så det klodser. Det siger Camilla Plum, og det siger jeg også. At januar også er at spise alle de poser frost-æbleskiver, som overlevede decembers orgier, samt naturligvis tømme lagret af julesmåkager og chokoladenissemænd, det er en anden sag. Hørte i radioen, at rugbrød er den mest almindelige form for aftensmad her til lands. Det gælder nok endnu mere i januar, hvor livremmen fysisk er løsnet og metaforisk strammet ind…

Som jeg har skrevet om før, fx her, så bager jeg rugbrød. Ikke for frelsthedens skyld, men fordi det er billigt, og fordi det er en identitetsting for mig at børnenes hjem dufter på den der særlige nybagt rugbrødsmåde en gang i mellem. Man kan sagtens finde købe rugbrød, der smager lige så godt, og i følge børnene endda bedre. Så det er ikke derfor.

Hvis du vil være sådan en, der bager rugbrød, men tænker, at det er for omstændigt og for bøvlet og sviner og kræver alt muligt, så kig med her på bloggen de næste 3 dage. Der vil jeg først starte rugbrødsdejen, derefter komme den i forme, bage to rugbrød med saft og kraft, og til sidst opbevare brødet, så det holder.

Lav en surdej

ROLIG, det er NEMT. Hvis det går i kuk, eller du allerede bakker ud, så skriv til mig. Så sender jeg dig en surdej med posten, ja jeg gør! Op til 10 af jer kan få en portion til opstart.

Nå, men hvis du har mod på det, så gør sådan her:

Tag et stort patentglas frem. Det er sådan et sylteglas med gummiring. Der skal være plads til ca 1 liter. Hæld 2 dl lunkent vand og 1 dl hvedemel, 1 dl rugmel i. Ryst til det er blandet. Melet skal være nogenlunde friskt, så kig på datomærkningen.  Lad glasset stå uden låg en dags tid på køkkenbordet. Næste dag rører du rundt og putter en dl vand og en dl mel i (halvt hvede, halvt rug). Lad stå. Det gør du så i en 3-4 dage, indtil det bobler og dufter lidt syrligt. Det skal IKKE på køl og ikke dækkes til – måske let med lidt film, hvis det er meget varmt. Der er flere detaljer og den lange forklaring hos kvalimad.dk her.

Om 5 dage, når din surdej er klar, fortsætter vi med næste trin: at lave selve dejen.

 

Advertisement

11 kommentarer til “Mandag: Guide til at bage no-stress rugbrød”

 1. Der sidder er stribe, burde være blanke, metalkontaktpunkter langs bagsmækkens nedre kant og tilsvarende på kanten forneden i åbningen. Tør dem af, hvs der er vingummi, chokolade, gulerodsfnuller, tykkegummi eller is på dem. Så kan Renaulten ikke fornemme at bagklappen er lukket!! Hilsen den erfarne Renaultkører.

  Med venlig hilsen Peter Albeck (Sendt fra min iPad)

  Den 25. jan. 2016 kl. 10.13 skrev Kristina Hobbs :

  Like

 2. Ej et skønt indlæg! Nu spørger jeg bare lige – hvorfor skal det være et patentglas hvis der alligevel ikke skal låg på? Jeg har SÅ længe villet igang med det rugbrød, så vil helt sikkert gå i krig med den surdej! Tak!

  Like

  1. Hej Denise!
   I morgen skal du blande lidt mere mel og lidt mere vand i surdejen, og så skal du ryste det sammen. Der er det rigtig smart, at der er låg på glasset:-) Derudover skal det i køleren med låg, når surdejen er helt færdig:-) Men godt spørgsmål ellers:-)
   God vind med projektet – lad mig endelige vide, hvis du har spørgsmål igen
   Kh K

   Like

   1. Helt klart smart med låg inden der rystes 😄 Så får du lige et mere 😊 Jeg har en anden type beholder med skruelåg på, det kan vel fint bruges så? Tak for svar!

    Like

 3. Aaah rugbrød 😀 Mit rugbrød er netop hoppet ud af ovnen!

  PS: jeg laver surdej i en skål og rører bare rundt med ske, det fungerer storartet (ok jeg har kun 2 ganges erfaring, for surdejen holder jo forevigt). Men jeg har bedst erfaring med at stille surdejen i et lukket skab (uden låg), så kommer der ikke så meget af dagen i glasset 😉

  Like

  1. Hej Stephanie!
   Dejligt med frisk rugbrød:) Man kan lave surdej på mange måder, essensen er nok den samme, tror jeg. Det med et glas og at ryste er bare en af dem:-) Når den står i en glas uden låg fremme til at starte med, så er det jo netop for at få en masse af “dagen” med i glasset – gærbakterier, altså. Når surdejen er færdig, så skal den have låg på og i køleren – det kan man også lade være med – men sådan gør jeg. Man kan gøre 1000 ting, tror jeg. Rugbrødsbagning er i virkeligheden ikke så særlig sart en proces, synes du vel? Men i starten er det bare rart med nogle stringente anvisninger, tænker jeg:-) Kommenter gerne mere, efterhånden som vi kommer hen i bagningen! Kh K

   Like

   1. Hehe, jeg havde en episode med nogle “bananfluer” i dejen, det var lige lidt mere end jeg synes om 😂. Nej det er slet ikke en svær eller følsom proces, det troede jeg virkelig inden jeg gik i gang – nu følger jeg end ikke opskriften, men hælder lidt af det hele i, og det bliver skønt alligevel!

    Like

   2. Adw ja bananfluer. De er mega klamme. Har dem hver sommer og hader det lige meget hver gang. Det er så fedt, når man når til at “mestre” det:-) Mine stakkelt børn måtte lægge madpakker til en del mærkelige brød, før det sådan lige sad i skabet….

    Like

 4. Hej Kristina. Jeg er med. På mit køkkenbord
  står nu et patentglas med mel og vand:-) Jeg har aldrig bagt rugbrød med surdej før, så jeg glæder mig til det færdige resultat.
  Kh Line

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s