Rugbrødskursus #5

Når du kommer hjem fra arbejde idag, skal du bare holde fredag. Vent med at bekymre dig om rugbrød til senere. Du har ca 5 minutters arbejde idag, så det kan godt gøres halvt i søvne. Eller gør det, mens børnene er med på lidt spas – for rugbrødsdej er noget lækkert klistret noget, som er fedt at ælte med hænderne.

Du skal bruge:

1,5 l koldt vand

2 spsk groft salt

1 kg knækkede rugkerner (gerne øko, men det var min mand, der købte dem her, og han er rimelig ligeglad)

500 g rugmel (groft eller fint, det kommer an på, om din familie kan lide at tygge på fibre eller ej – jeg kan godt lide det grove)

200 g hvedemel

Din surdej

Hæld alting i en røremaskine, hvor der er plads til meget. Hvis du ikke har en røredims, så kan det gøres i en stor skål. Før jeg fik min Assistent røremaskine, gjorde jeg det i en opvaskebalje  – rør med hænderne. Det går klart hurtigst, og børn synes, at det er mega sjovt.

Rør grundigt til der ingen klumper af mel er. Så lægger du noget over fadet eller skålen (et grydelåg eller vådt viskestykke – ikke stanniol, vel? Det er noget stads at bruge, koster kassen for miljøet.

Så skal det stå til i morgen formiddag. Slut!

Det var da ikke så slemt, vel?

Kh Kristina

Advertisement

2 kommentarer til “Rugbrødskursus #5”

 1. Hvor meget surdej skal i opskriften? Jeg tænker om det er det hele? eller skal man ikke gemme noget til en anden gang? Nybegynder.dk 😉 Og tak for hjælpen – jeg har i dag lavet surdejen og glæder mig allerede til at fodre den i morgen 😉

  Like

  1. Hej Ditte! Flot, at du kaster mig ud i det:-)
   Er du på første dag med surdejen, så skal den fodres i nogle dage, førend du skal bage med den.
   I indlæg #5, som er den dag, hvor du skal blande din færdige surdej med resten af ingredienserne, skal du bruge hele din surdej. Det giver en stor portion her første gang. Dagen efter, #6, skal du så tage 0,5 liter surdej fra og gemme til næste gang, du skal bage.
   Variationen er, at du kan lade være med at bruge hele din surdej her første gang. Hvis du nøjes med at bruge 0.5 liter surdej allerede denne gang, så går det også fint. Du kan sagtens følge opskriften, som den står alligevel, men hæld mel i lidt mere forsigtigt, så dejen ikke bliver alt for tør. Den skal bare være godt stiv i det, så den kan “stå selv”.
   Måske skal det så hæve lidt længere – men du kan også tyre formene i ovnen ved 40 grader, så hæver de hurtigere.
   Held og lykke:-) Kh K

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s