Rugbrødsopskriften.

No-stress rugbrød.

Dag 1:

o,5 l surdej

2 spsk salt

1,5 l koldt vand

500 g rugmel (fint eller groft)

1 kg knækkede eller hakkede rugkerner

200 g hvedemel

Alt røres sammen i røremaskine eller opvaskebalje (brug hænderne, også børnenes), til der ingen melklumper er. Dæk med vådt viskestykke elelr grydelåg, lad det stå på bordet til næste dag. God timing er fx, at du rører det sammen, når du ordnet køkken efter aftensmaden. Så står det til næste eftermiddag.

Dag 2:

Tilsæt 0.5 l koldt vand (eller nisseøl og vand), 500 g rugmel, 2 spsk sirup eller honning og hvedemel (omtrent 500 g, men det kan variere meget). Plus eventuelle frø/kerner/malt osv.

Røres sammen. Tilsæt mel, indtil dejen er så stiv, at den kan stå selv. Det er noget underligt klister-hejs, men bare vent. Tag 0,5 l surdej fra og stil på køl i en lukket beholder. Det skal kunne hæve, så der skal være god plads i glasset, ellers eksploderer det. Det holder sig fint i 2-3 uger på køl, så skal det lige fodres igen, med mindre du bager med det.

Så smører du 2 forme ( skal kunne indeholde mindst 3 l) med olie. Fordel dejen deri – brug hænderne og mas dejen godt ud i hjørnerne, glat overfladen med våde hænder. Du må maks. fylde formene 2/3 op. Lad dem stå og hæve i nogle timer. Hvis det skal gå hurtigt, så stil dem i ovnen på 40 grader. Når de er kommet op til kanten, så prikker du dem med en våd træpind mange gange. 30 fx. Stil dem i en kold ovn, tænd ved 150 grader og bag i 1 t og 50 min. Sluk ovnen, lad dem stå og bage ved eftervarmen i 10 minutter. Tag dem ud, vend dem ud af formen og duuuuuuuuuuuuft – ahhhhhhhh . De kan først skæres i pæne skriver dagen efter. Men sådan en smadret, varm endeskive med nutella, der er altså GUF.

Brødene kan med fordel fryses ned i skiver – køb en billig brødmaskine fx bosch. Så er der lige så nemt som køberugbrød, og det kan børn, der selv smører madpakker, godt lide.

Kh og god fornøjelse!

Advertisement

2 kommentarer til “Rugbrødsopskriften.”

  1. Hej Kristina
    Så fik jeg prøvet din rugbrødsopskrift af. Eller ikke helt for jeg opdagede undervej at jeg ingen ordentlige rugbrødsforme havde.
    Men surdejen blev rigtig god(første gang jeg har prøvet at lave sådan en) og så endte jeg bare med at lave klatboller af dejen. Brugte nok ikke helt samme mængder mel mm som dig. Men knækkede kerner, rugmel og hvedemel, i røremaskinen i 30 min og så på køl til hævning næste dag. Klatte ud til boller som fik 11 min ved 250 grader. Mums de er gode.
    Det er bestemt ikke sidste gang jeg bager med surdej

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s