Hvad kan man bruge tørt rugbrød til?

Nogle gange ender man med rester af rugbrød, som ikke kan bruges til at smørre madder med. Selv den mest “thrifty” (engelsk for sådan snusfornuftig spare-agtig) husmor kan skære skæve skiver, opgive hårde endeskiver, eller måske skal familiens yngste medlem stadig have skåret skorpen af. Måske tager man lige på weekendbesøg, og så bliver resten af rugbrødet tørt imens. Ærgerligt, ikke? Både for bæredygtigheden og for økonomien. IMG_0023Jeg hader at smide rester af mad ud, og jeg har fundet på et par måder at undgå at give hønsene, de forkælede fjerkoste, mit dyrebare, men sommetider tørre, rugbrød.

Det nemmeste er vist på billedet. Rugbrød med creme og drys. James har pyntet en lækker “kage” til sine Starwars mænd.

For sjov.

Her er de rigtige ideer:-):

1: Lav rasp af brødrester, også rugbrødet. Alle endeskiver, afskårne skorper og skæve smuldre-skiver kommes i en pose i fryseren. Fyld på med brødrester efterhånden, bare kom mere ned oven i posen. Riv det lidt fra hinanden, inden det fryses ned. Når du har en god portion (ca 2 liter), så tager du det ud af fryseren. Giv det hele en god tur i en foodprocessor, indtil det er blevet til dejlig rasp. Hvis du ikke har en foodprocessor med mange hestekræfter, så vent, til det er tøet op.

Så fordeler du raspen på bageplader med bagepapir på, og stiller i ovnen ved varmluft ca 100 grader. Rør indimellem. Når det hele er helt tørt, kommer du det på glas og stiller det et sted, hvor alle kan se, hvor husmoderlig og fornuftig, du er:-) Brug det til panering, til at blande i nye brøddeje (giver dejlig krumme og smag, bare hæld det i dejen, når du blander mel i) og til at lave rugbrødsdrys med til yoghurten. Rugbrødsdrys laves ved at riste revet rugbrød i honning på en pande, og du kan derefter bruge det eller blande med nødder og tørret frugt.

2: Bag kage. Brug revet, tørt rugbrød til at bage sønderjyske rugbrødslagkager af.

1 rugbrødslagkage:

Pisk 6 æggehvider med 150 g sukker, helt stift skal det være. Bland forsigtigt 6 æggeblommer i, en ad gangen. Riv 200 g rugbrød. Bland rugbrød, 1 spsk kartoffelmel og 2 tsk bagepulver. Måske 2 spsk kakao. Vend blandingen forsigtigt i æggesnapsen. Hæld dejen i en springform på 20 cm i diameter, bag i 45-60 minutter v 180 grader. Prøv med en træpind, om den er bagt. Flækkes efter afkøling og lægges sammen med syltetøj og flødeskum eller noget andet mousse-agtigt. Mums.

3: Lav rugbrødschips af tørre brødskiver. Jeg skærer al mit rugbrød i skiver, dagen efter det er bagt, og fryser det ned. Hvis der er skiver, der ender med at være tørre alligevel, så hiver jeg dem i ovnen ved 150 grader, med lidt olivenolie og salt over. De skal have, til de er hetl tørre og sprøde. Selv ret tykke skiver kan få et flot Krunsh, og det er super som snack.

4: Lav rugbrødscroutoner. Skær tørt brød i terninger. Put dem i en madegnet pose. Hæld olie over ( en olie, som du synes smager dejligt), samt salt. Hold posen lukket med den ene hånd og ryst den godt, så alle terningerne  får et lille skvæt olie og salt. Fordel terningerne på bagepapir på en bageplade og rist dem i ovnen ved 200 grader, til de er sprøde.

5: Bag mere kage. Brug rugbrødsrasp i gammeldags æblekage. Det er sundere end makronrasp og meget, meget lækkert. Rist rugbrødsrasp på panden i honning, bland med hakkede mandler og måske lidt mandelessens. Den rasp bruger du så, lagt i lag mellem sødet æblemos og med fløseskum og syltetøj på toppen. Ahhhhhh..

Boblere i fremtidige indlæg: Thilde’s dilemma, årets første planteprojekter og hvordan man overlever vinterferien i regnvejr uden en krone på lommen.

Kh Kristina

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s