Ugens udfordring #1

God aften derude i kulden, smatten og blæsten.

Min partner gennem nu omkring 17 år snorker på sofaen, gået totalt kold ovenpå at have passet Bastian på 13, Molly på 10 og James på 4 en hel dag og nat, mens jeg havde Ava på 8 mndr og Silvia på 6 år med til dame-møde, middag og sleepover i Dragør. Efter mit sidste indlæg måtte jeg jo hellere lige give en update om weekendens forløb!

Det var vidunderligt at se min gamle uni-læsegruppe. Jeg elsker dem mere og mere for hvert år. Mine små piger var så søde at have med, det var en fryd. Og ganske som forventet var det rædsomt at komme hjem til den gamle murermestervilla, hvor alt flød og i øvrigt lå på præcis samme plads, som da jeg efterlod det kl 13 lørdag eftermiddag. Helt ned til gulerodsskrællerne i køkkenvasken, det renvaskede, men våde vasketøj i maskinen og hønsenes tomme vandtrug (“Gider I lige give fjerdamerne vand?” – det gad de så ikke lige). De havde savnet mig, både høns og mand og børn, og det var da dejligt.

Fik så en nedsmeltning med tårer og kylen med klamme karklude og det hele. Nogle gange fatter jeg ikke, hvordan jeg endte i et kæmpe hus, som jeg ikke kan overskue. Jeg sagde ellers længe, at jeg ville have noget uden arbejde. Jeg ville have sådan et hus, der enten var totalt vedligeholdelsesfrit eller så billligt, at jeg havde råd til at få det gjort rent og fikset, når det skulle fikses. Hvad blev der lige af den pragmatisme? Om så knaldhytten skulle ligge på Falster eller langs The Rotten Banana, jeg var faktisk klar. Bare jeg ikke skulle ende i noget gammelt lort, hvor der skulle gøres alt muligt, og hvor jeg aldrig nåede at blive færdig med at rydde op, sortere, skure, skrubbe, jage edderkopper og sølvfisk på porten, og ikke skulle tilbringe mine dage med at håbe på, at rønnen brændte ned en dag, vi ikke var hjemme, så vi kunne købe noget nyt centralstøvsugende bungalow fra 2010 i Søborg for erstatningen.

Tsk.

Nu er jeg så endt i noget gammelt fra 1953 – det er ikke noget lort, det er en bundsolid villa, hvor alt er firkantet og stadig i vater. Ingen fugt, ingen sætningskader (til jer, kommende boligejere, så er det, når murværket revner, fordi fundamentet eller andet skrider af ælde og fugt og dårlig konstruktion), meget solidt. Kæmpestort, lyst. Trygt, sådan. Her er intet at være bange for, ikke engang nutidens svøbe – vandstanden. Vi bor på højdedraget i Helsinge, på toppen. Af en overskudsjordsbakke, ganske vist. Der er 20 cm muldjord i vores have, resten er stenhårdt lerlag, kæmpe, døde klumper, knaldet ovenpå hinanden af en eller anden lokal byggematador, da han konstruerede villakvarteret her omkring Frederiksborgvej. Her er ingen fugt, her er vand og sjask, som glider af leret og ned i naboens have. Som så til gengæld drukner i både oktober og april. Det kræver en gigantisk hakke at sætte tulipanløg her hos mig. Regnormene ligner borebisser. Tror fanden, at her var 6-8 meter høje Thujaer hele vejen rundt om udenfor vinduerne , da vi flyttede ind. Det afspejlede den døde jord i haven. Køb aldrig noget med lerjord, kære læser. Eller forbered dig på at hive voldsomme mængder grøngødning, kaffegrums, kartoffelskræller, hønsefjer, fnulder fra tørretumbleren, hønsemøg og halm ned i jorden, før den overhovedet duer til andet end at bygge lerklinede hytter af. Hvilket jo ikke lige er så moderne pt. Men bevares – mon ikke, at det kommer?

Jeg kan ikke nå omkring særlig meget herhjemme. Planen fra start var, at vi havde råd til rengøring udefra i vores budget. Det havde vi også en tid. Så skulle jeg ikke tilbage på arbejde, så skulle ungerne på Lilleskole, så kom Ava sørme, velsignede lille pige – og så er vi på røveren. Har naturligvis selv gjort rent i et par år snart, fred være med det. Med det tager sgu tid på 3 plan og over 250 kvm. Og 5 børn. Som hjælper. Med at flytte skidtet rundt, det er ofte meget på det uddannende plan, at de hjælper, ikke? De er med, fordi de skal lære det, ikke fordi det sparer tid for mig. Nå. Fint nok, at de er med. Silvia er fantastisk til at vaske trapper, faktisk. James er dygtig til at smøre badeværelsesspejlet ind i Colgate. Han mener det godt. Ava tror på, at det er bedre at spise nullermændene istedet for at støvsuge dem op.

Og huset – altså. Gulve, døre, vinduer, varme er ok. Her er hyggeligt. Og rent, når jeg har gjort rent. Ikke sådan ulækkert eller noget. Her lugter ikke.

Men hvorfor er der altid rod i skabene?

Hvorfor har andre en kurv til tørre klude og en til våde på badeværelset, når min kurv til tørre vaskeklude altid er faldet ned, og alle kludene ligger på gulvet, og den til våde har mistet hanken, og er det en lille smule mug, der på bunden af kurven?

Hvorfor sker det aldrig for andre, at den der fod, som billedrammer skal stå på, brækker af, så rammen konsekvent skvatter sammen og falder bagover?

imagesEller hvorfor er det kun vores elefantsnot, der giver sig til at glide ned af væggen efter et måneds tid eller to – så tegningen, elefantsnotten skulle holde på plads, efterhånden er skæv som en Christianit?

Hvorfor er det så symptomatisk, at jeg får elektrisk stød og en gratis crepe-frisure i øjenbrynene, når jeg rør ved håndvasken og har bare tæer? 

Hvorfor har jeg ikke gulvvarme og håndklædetørrer? Hvorfor er det kun hos os, at både køleskab og fryser (MIELE, SGU!!!) mangler håndtag, fordi de knækker af i brug?

Hvorfor er mine tagrender ikke blevet renset, siden vi flyttede ind, og hvorfor er vores nedløbsrør ikke-eksisterende?

Hvorfor er der kun gigantnullermænd på bunden af vores duplo-kasser?

Skummet omkring vinduerne, hvor er det henne?

Algerne på fliserne ved indgangen, mosset på de smuldrende fliser på terrassen? Det blomstrer lige om lidt, for Helgoland! Har du nogensinde hørt om blomstrende fliser? Nej, vel?

De løse håndtag på stegepanderne og grydelågene? Hvorfor bliver filtrene i vaskemaskinen ikke renset af sig selv?

Kæft, altså, der er så MANGE ting at gøre i et hus, jeg fatter ikke, hvem der går alt det hjemme hos andre. Hjemme hos dig, fx. Bare sådan noget som at sørge for, at bilen ikke stinker af gammel madpakke, prutter og sure løg efter en vinter med flyverdragtklædte børn i transit.

Jeg fatter ikke, at det er mit liv. Det der kaos. Jeg bryder mig sgu ikke om det. Men jeg tror simpelthen, at mine evner som housewife ikke slår til. Så jeg konstaterer kaos, får et flip, truer med at sælge lortet, kommanderer alle mand til pumperne og ned i kælderen, rykker alt ud af kælderrummet ( I ved, det der rum med aflagt tøj, kufferter, skråstole, punkterede vacuum-poser med sengetøj, sure termostøvler og julepynt), smider halvdelen ud, støvsuger alle børnene og går så op og over i Kvickly og køber cremeboller til os allesammen. Kaffe, aftensmad, varme bade, Alfons Åberg. Færdigt arbejde.

Jeg vil have en et-plans med centralstøvsuger, fordelingsgang, stedsegrønt og pænt husnummer på døren. Indkørsel uden dødsfælder i form af huller dybe nok til at drukne en måge i. Carport uden døde cykler og gamle fuglereder.

Men jeg ville bare passe skidedårligt ind.

Æv.

Nå. Nu går det bedre. Jeg har tænkt mig at begynde at skrive en ugens udfordring her søndag aften. Mange af jer læser mine indlæg søndag aften, kan jeg konstatere i min statistik. Det er sådan en knap, som WordPress har til mig. Så jeg starter i dag, og så ser vi, om jeg kan holde ved. Søndag aften går jeg altid den kommende uges planer igennem, det gør du sikkert også. Denne uge er udfordringen torsdag. Der skal jeg stille med ca 80 hjemmegjorte pizzaboller og/eller anden mad-hjemmebag kl 16 på skolen, hvor Silvia har teaterforestilling med sit dramahold, og Bastians klasse skal stå for traktement til salg for at samle ind til deres studietur til efteråret. Det har jeg nemlig foreslået. Jeg håber, at endnu en forælder melder sig, men ellers hænger den på mig. Igen -ja, jeg er en idiot, men Bastian vil så gerne det der med at stå og sælge noget, og Molly vil rigtig gerne sælge bolcher, og såeh…

Jeg ved ikke lige, hvordan jeg skal overkomme det projekt. Noget med en masse koldhævet dej natten over i fryseposer i køleren, som jeg kan transportere ned på skolen om morgenen, og så komme i god nok tid til at knalde det hele i deres ovne dernede. Mens jeg har James og Ava om benene. Men det går nok, der er jo masser af børn, der gerne vil passe dem imens. Totalt svien-i-øjnene alt for meget på- mor, men det er for at finde aflad for ikke at kunne stille op til ret meget andet af alle de indsamlingsaktiviteter, som de andre elever og forælder magter. Det skal nok gå. Somehow. Vi laver bolcher herhjemme tirsdag eftermiddag. Og lever af rugbrødsmadder og risengrød resten af ugen.

Så altså – ugens udfordring #1: 80 pizzaboller klar til torsdag kl 17. Abraka-freckin-dabra.

Heldigvis viste aftenens check af pigehår ingen lus. Pyha. De to timer kunne jeg også godt bruge på noget andet! Burde faktisk også skrive, at jeg er begyndt på det der aroma-terapeutiske hejs, som jeg skrev om for nogle uger siden. På en måde. Jeg har købt en meget dyr massage-olie hos Young-living. Med en skøn blanding af æteriske olier af reneste, pureste kvalitet. Til min elskede datter Molly , som skal have lidt ekstra opmærksomhed lige i øjeblikket, så får hun lidt fodnus om aftenen, mens hun læser højt i sin bog for mig i 20 minutter. Jeg falder næsten i søvn, men endnu ikke, og hun er bare så glad for den tid. Herregud. 20 minutters fokus. Og så er hun bare så taknemmelig. Det siger sgu noget om at have mange søskende, uanset om Mor er hjemmegående eller ej. Jeg synes også, at det er hyggeligt, den stund. Og olien er meget lækker og beroligende. Nu vil Silvia og James også have fodnus. Det bliver en lang puttestund efterhånden.

Shit, klokken er mange.

Godnat, kære læser

 

Advertisement

8 kommentarer til “Ugens udfordring #1”

 1. Hold nu op de billeder jeg har på nethinden, efter at have læst dine indlæg er sjove! Men det er altså ikke kun hos dig, at kaos overtager herredømmet indimellem, skulle jeg hilse at sige… De 80 pizzaboller minder mig om engang, jeg skulle bage til klassen og de smukke, gyldne pizzasnegle, jeg havde inde i hovedet, endte med smattede miksmaks klatter, hvor fyld og dej løb sammen og resultatet blev HELT anderledes, end jeg havde håbet på. Min dreng kiggede mistroisk på både mig og bollerne og sagde tørt: “Skal vi ikke bare kalde dem pizza-snurre?” – Pøj pøj med projektet!
  De der små stunder med fuld opmærksomhed på én barn er altså guld værd, når man har mange børn! Vores mellemste på 4 år udbrød storsmilende engang efter en tur i kvickly med sin far, at det havde været “den bedste udflugt!”. Det er både skønt, at der ikke skal mere til, men det kan også svie lidt… Men! Man kan jo ikke dele sig… Det der aftenritual lyder til gengæld bare skønt – det tror jeg vi skal afprøve!
  Hilsen Anne Sofie

  Liked by 1 person

  1. Kære Anne Sofie
   Tak for kommentaren, dejligt, at du morer dig! Det glæder mig rigtig meget.
   Det lyder som en spændende dag i klassen med pizza-snurrer, hihi:-) Jeg er heller ej god til snegle-bagværk, det ligner aldrig de der sirlige, runde snirkler. Hæver som regel ud over alle breder og bliver til én stor kage i stedet..
   Prøv det der med at dit barn læser højt og du nusser fusser – de elsker det, og det er faktisk ret hyggeligt og en god måde at slutte dagen af på. Jeg falder også sådan “ned” på en god måde, selvom det er en halv times tid, som jeg sagtens kunne bruge på noget andet. Det vier bare så meget igen på nærhedskontoen, når jeg mærker, at jeg har været helt tilstede med min store datter (hun er 10) hver aften en hel uge. Hun er en skøn pige og lige om lidt er hun bare for står til den slags…
   Det er altså også en sygt lækker massage olie med æteriske olier, den der, jeg refererer til. Jeg vil også gerne støtte Speltmor.dk’s projekt, så derfor linker jeg. Det er hundedyrt, meget drøjt og lækkert. Kh K

   Like

 2. “Gratis crepe-frisure” HAHAAA, jeg er simpelthen flad af grin!😂 Ved du hvad, du kan roligt klappe dig selv på skulderen, du er topsej, det er der ingen tvivl om! Jeg synes det er så modigt (fandme ja!), at du har valgt at gå hjemme med dine mange unger og få det hele til at gå op i en højere enhed. Heldige unger❤️👍 Jeg ville simpelthen sådan ønske, at det var noget, jeg havde lyst til. I en perfekt verden havde jeg lyst til det (og vi havde råd til det – det er så absolut heller ikke tilfældet i denne ‘virkelige verden’) Nå! I hvert fald – jeg har nu læst en del af dine indlæg, og jeg synes du lyder som en fantastisk Mor, der fuldt ud slår til – også selvom der er nullermænd i Legokassen😂
  Jeg selv bor på nu 13. måned på over 300 m2 i Frederiksværk, er på barsel med mit 3. barn (har 2 store på hhv 8 og 14 år), og ved du hvad – her er sygeligt mange nullermænd! Her er hele tiden snavset service i vasken! Mine 3 vasketøjskurve ligner de har kastet op! Huset er en dødsfælde for en baby (og sådan en har vi😁) med Fars værktøj liggende overalt! Haven – ja, jeg ved sgu snart ikke, hvad jeg skal sige! Hjælp! Og jeg bliver også tosset indimellem og kommanderer rundt med alle, men helt ærligt – ku’ det være meget anderledes?! Man bliver desværre ikke nogen superhelt af at blive Mor😝 GLÆDER mig til jeg får råd til rengøringshjælp engang!!! Dejlig onsdag til dig!

  Like

  1. Dejligt, at du fik noget at grine af – og tak i lige måde, en vasketøjskurv, der kaster op er heller ikke et helt dårligt sprogligt billede, fnis:-)
   Lyder hyggeligt med 14 år imellem ældste og yngste, her er det jo kun 13 år – og den ældste er en dreng. Han var ikke så vildt med at få endnu en søsken til at begynde med, men han er helt vild med hende nu og ligger hende på IG hele tiden:-) Hvordan endte du i en kæmpe villa i Frederiksværk? Kh K

   Like

   1. Længe leve knæhøje nullermænd og vasketøjskurve med kvalme!!
    Vi landede lidt tilfældigt i Frederiksværk, da vi ledte efter et stort og nogenlunde indflytningsvenligt hus, der kunne købes for ‘almindelige-mennesker-penge’😄 Før boede vi til leje i en skimmel-angrebet knaldhytte på Amager. Her er SÅÅÅ skønt – jeg havde en god mavefornemmelse fra day 1, men jeg havde faktisk ikke forudset, hvor forelsket, jeg ville blive i Frederiksværk og i Nordsjælland i det hele taget – I luuuuve it!
    Det er skidehyggeligt med 13,5 år, som det mere præcist er😜 mellem ældste og yngste skud. Den store, som ellers godt kan lide af anfald af teenage-‘jeg-ved-alt-og-du-er-årets-tåbe’, er helt forelsket i sin lillebror – så smelter dette trætte moderhjerte lige lidt❤️ Skøre, skønne unger! Jeg er vildt imponeret over, at du klarer sådan en kæmpe flok, mestendels af alene, i hverdagene – suuuger inspiration til mig fra dine indlæg😄 Dejlig onsdag til dig!

    Like

 3. Åh, ledte også efter et lille hyggeligt hus i cykelafstand fra skole- sidder nu i 220 kvm totalrenovering på landet! Kæmpe have og alt det der og jeg elsker det. Men rengøringen… Tog mig 5 stive timer på månedens eneste fridag at få huset gjort nogenlunde besøgsvenligt for synsmand! Og vasketøjskurvene blev gemt i et skab.
  Tilgengæld er vi selvforsynende i brænde, lever af bålmad fra april-september og har høns alle vegne, og det er egentlig rarere end ligusterhæk og frimærkehave som vi havde før!

  Like

  1. Hej Maria Therese, Hihi vasketøj i skabet….Jeg bliver nysgerrig: Hvordan bålmad? Har i opgraderet jeres bålplads med særligt udstyr, eller er det bare pølser på pind i 6 mndr eller hvordan? Lyder skønt. Mine naboer ville slå mig ihjel, for de kan ikke lide røg fra bål, men jeg har tænkt mig at være pisseligeglad en gang om ugen i år og lave bålmad….MEd det for øje, hvad ville du så anbefale mig at gøre ved vores helt standard bålsted, som bare er et 50x50cm hul i plænen med sten rundt om? Hvilket udstyr er godt at købe? Kh Kristina

   Like

   1. Nej, vi har heldigvis langt til naboer og uanede mængder brænde. Det gør det noget enklere. Eftermiddagsmaden bliver ofte indtaget ved bålet og aftensmaden ligeså, men vi bruger da også køkkenet ind i mellem 😉

    Vi har såmænd ikke det store udstyr. En trefod med tilhørende plade, hvor det er nemt at smide nogle flade brød på- gerne med masser af krydderurter, olie og salt. En pandekagepande med ekstra langt skaft. Og så foliebakker med låg, eller en gammel rugbrødsform fra genbrugen og sølvpapir. Den kan fyldes med fx æblebåde i kanel eller en masse grøntsager (kartofler, gulerødder, peberfrugt og løg hitter hér), lidt væde og så toppet med fx bacon, laks eller kyllingestykker. Bagekartofler i sølvpapir lagt ind i gløderne er også lækkert, men tager gerne lidt længere tid. Vi har også en gammel støbejernsgryde med låg, til hvis vi bliver mange. Den fyldes også med grøntsager, væde (rødvin!) og evt kød, og så noget godt brød. Årh, jeg bliver helt sulten af at skrive om det 😛 Æggekage og spejlæg har vi også forsøgt os med- der skal man bare være hurtig!
    En god pølse med det hele er også populær, og så elsker ungerne konceptet snobrød- det ender bare altid med at jeg står og drejer febrilsk på en masse sorte dejklumper…

    Men altså, de store indkøb vil jeg ikke mene er nødvendigt – alt vores er købt brugt.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s