Tomater og teater

Jeg mister altid fatningen, når det bliver forår. Det kan godt være, at græsplænen er stiv som børsterne på en kost, og det kan også godt være, at solsorten stadig har frostbid på fusserne, og måske skal du stadig slide dit (alligevel hvinende pinlige) Jem og Fix-kundekort i laser hver morgen, når der igen er frost udenpå OG indeni bilen (og isskraberen er pist borte og har været det siden Kyndelmisse, og du husker som en si og køber aldrig andet end kaffe og pølsehorn på tanken). Men jeg vil stædigt påstå, at det er forår. For mine små høns er skruk og skingrende sindssyge, og jeg har små, bitte, modige spirer i alle mine vindueskarme.

Det var fanme på tide!

Denne uge har stået i teateremnets navn – for mine 3 skolebørn har haft forestillinger med det teaterprojekt, som hele Hillerød Lilleskole har arbejdet med i 3 uger. Det er blevet til en meget poetisk, musikalsk og finurlig fortælling, som de har vist for henved 1000 publikummer over 5 shows. Godt gået, unger. Det har betydet en betragtelig mængde fragt af børn og hjemmebag til teaterbod frem og tilbage på forskellige tidspunkter af dagen. Det gik fint. Det er hårdt at komme ind af døren kl 19 med 5 trætte børn ml 0-13 år, men det kan godt lade sig gøre. Lavede grydekylling den ene dag, som passede sig selv i en ovnfast gryde ved 100 grader, mens jeg hentede i Hillerød og var klar, da vi kom hjem. Den anden dag fik vi rester og bulgur og tortellini’er og spejlæg og alt muligt til at komme ovenpå – mine forældre spiste her også, så vores rester skulle strække til 9 mand.  I aften har jeg lavet tomatsuppe. Færdigt arbejde. Vi kunne også bare have spist rugbrødsmadder, men det tager faktisk lige så lang tid at få på bordet og giver mere opvask end noget i en gryde….På en måde. Børnene ville så gerne have noget sjælevarmende hyggeligt at spise efter deres forestilling. Nok mest derfor. Check lige opskriften på pizzaboller, som jeg har lagt på forsiden af bloggen ude i højre side. De var en gigahit i teaterboden, og nu er min fryser også fuld. Kvalmende frelst at skrive. Jeg ved det godt.

PLANT EN TOMAT!

Ja, jeg har en afsnitsoverskrift, fordi det her er noget, jeg så gerne vil understrege.

Nåmen forår! Nu skal du høre – der er noget, jeg synes, du skal give dig i kast med. Sammen med ungerne. Eller din mor eller naboen eller bare din kanariefugl. Det er så forårsagtigt, som noget kan være. Og nemt. Og bæredygtigt. Jeg har lært det af krea-dame Agnes Ingersen.

IMG_0031Du skal købe noget muldjord nede i Netto. De har små poser, som kan man håndtere uden en gaffeltruck. Eller lån lidt af havenissen inde hos naboen. Så skal du købe nogle øko-tomater. Øko. Forklaring kommer senere, men det er vigtigt.

Så skærer du tomaterne i kvarte og maser en kvart tomat ned i jorden i en urtepotte, hvor vandet kan løbe fra. Du kan bruge alt muligt andet end en urtepotte. En overskåren mælkekarton fx – bare der er hul i bunden, så vandet kan løbe fra (stil den på en tallerken, ikke?).

Dæk tomatstykket med lidt jord, klap til og vand, indtil jorden er gennemvåd. Sæt herligheden i en klar plastikpose og anbring det i en lun vindueskarm med så meget sollys som muligt.

Efter en uge har du mange tomatspirer – og her kommer finten med øko ind i billedet. Konventionelt dyrkede tomater er ofte af en slags, der spirer rigtig dårligt eller slet ikke pga alt det skidt, de er sprøjtet med og fremavlet på.

Tag plastikposen af, når de er spiret, og sæt nu potterne med spirer lidt mindre hedt, hvis det er muligt. Men stadig lyst. Pas dem med vand ofte. Bare vandet kan løbe fra, ellers rådner rødderne. Læs om det hele og se flere fotos her.

Det er altså så hyggeligt med tomatspirer, de vokser som bare fanden. Hiv de svageste op og plant dem i andre potter og giv dem til naboen eller kyl dem ud.

Når rødderne titter ud forneden i potten er det tid til en større potte. Når det er midt i maj og frostfrit om natten, kan du sætte dem udenfor, hvis du har en altan, terrasse eller en have. Eller gør det på bandit-manér og plant dem i en vejrabat på Søndre Boulevard. De skal have sol for at modne frugterne.

Det sjove ved tomater er, at de bliver så store og flotte planter. De fleste herhjemme binder dem op med snorværk og alt muligt. Egentlig er det en kravle-plante, som slår rødder langs hele stænglen, hvis den får jordkontakt. Så hvis du lader være med at hive sideskud af og lader den passe sig selv, så går den grassat og bliver meget stor og kravler rundt på jorden lidt som en græskar-plante.

Det hele synes børn er super sjovt. Det synes jeg også.

Forår er for fedt. Den eneste downer er, at vores regering har jord i hovedet istedet for  under neglene. Hvis du ser en beskidt Renault på Hillerødforlængelsen, der pludseligt slingrer voldsomt og  har en bebrillet fører-dame, der kog-rød i hovedet agiterer voldsomt, slår i instrumentbrættet og sætter alarm-blinket igang og glemmer at vise af mod rute 6, så er det mig, der hører Radioavis med direkte transmission fra Folketingssalen.

Kærlig hilsen

Kristina

 

 

 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s