Lav nemt dine egne spiselige spirer

3

Hej derude.

Jeg ligger vandret med at lære at tage mig af 5 børn – og jeg er næsten holdt op med at lave varm mad, som er mere kompliceret end spejlæg og havregrød. Men det skal ikke afholde mig fra to ting: Jeg bliver af økonomiske og/eller trivselsmæssige årsager (måske mest min egen, fordi jeg holder af at stå i køkkenet) ved med at bage vores brød, lave rasp af rester, lave ketchup af tomatstumper, lave pestoer af ukrudt, syltetøj af alt muligt, saft af mynte og lave vores egne spirer. Det sidste handler det her indlæg om. For det synes jeg, at du skulle tage at prøve.

Kan du huske bønnespirerne fra 1980’erne og lucernespirerne i de piv-hotte bagelsandwiches i 1990’erne? Dengang spiste vi dem jo ikke, fordi de var fulde af antioxydanter, enzymer og phyto-altmuligt, i hvertfald ikke hjemme hos mig. De var bare nye og smarte og sprøde og smagte dejligt.

Idag er det for dyrt for os herhjemme at købe spirer i butikkerne, og de er faktisk heller ikke helt lette at få fingre i længere. Det er vist pga den korte holdbarhed, det siger de i min Netto, som ellers ganske rigtigt for 10-15 år siden førte 3-4 forskellige slags helt fast. Solsikkespirerne elskede jeg!

Men så gik det op for mig, at jeg jo forspirer alle mulige frø til min have, og så må man da rimelig nemt kunne producere spirer til spisning også?

Og jo, det kan man! Det er nemt! Og det er skønt at have spirer i køleren til at friske salaten op, til wok og til sandwich og madpakker. Det viser sig at være meget, meget sundt og ikke kun retro. Sundt som i rigtig sundt. På en billig måde:-) Se hvordan her.

Man hælder frø i et glas, sætter dem i blød nogle timer, hælder vandet fra, også skal de stå mørkt og ikke for varmt i nogle dage. Hver morgen og aften skal man skylle dem og hælde vandet fra. Så er der spirer på ml 3 og 6 dage afhængig af, hvilke frø, man spirer. Det er da nemt- sæt børnene til det:-)

Du kan læse mere på den her lækre hjemmeside, hvor man også kan bestille nogle smukke og brugervenlige spire-glas og spire-bakker. Og naturligvis læse en masse om alle mulige frø til spiring, og så kan du bestille dem. Det er en rigtig sød dame, der hedder Miriam, som kører biksen, og hun kan hjælpe med alting om spirer.

Jeg har groet spirer på en vistnok lidt uforsvarlig måde – noget med, at der kan være bakterier af slem slags i at spire fra frø, som ikke er ment som spire-materiale. Men det har jeg nu altså gjort – og det endda i gamle, vaskede Nescafé glas (de store, vi drikker virkelig meget kaffe) med et af de der net, man køber hvidløg i, henover, sat fast med en elastik. Så kan man skylle spirerne uden at skulle have dem ud af glasset.  Det bliver til skønne spirer – jeg startede med at bruge solsikkefrø, jeg havde til overs fra såning, men det må man vist ikke. Jeg har også brugt linser fra køkkenskabet – det må man vist heller ikke. Så nu køber jeg frø hos Miriam, de er økologiske og testet for alle mulige bakterier. Og det er altså stadig ikke en formue. 30 kr for lucernespirer til ca 65 sandwich, det er altså billigt. Og virkelig lækkert, synes jeg. Det vil jeg derfor ikke tøve med at anbefale, at du prøver at lave dine egne spirer.

Men Miriam – hvorfor har du ikke frø til at lave bønnespirer? Det savner jeg..

Kh Kristina

Reklamer

3 thoughts on “Lav nemt dine egne spiselige spirer

  1. Miriam Sommer siger:

    Hej Kristina.
    Tak for din dejlige omtale af Friske Spirer – mit online spireprojekt siden 2010 🙂

    Tak for at du nævner det med at man ikke ‘må’ spire frø, som ikke er solgt specielt til spiredyrkning. Det skyldes udbruddet af E. coli i 2011, som man sporede tilbage til en uautoriseret spirefrøsælger i Ægypten. Siden er der kommet striks kontrol med alle spirefrø, som skal være testet for skadelige bakterier. Derfor er man sikret rene, bakterietestede frø, som også er testet for høj spireevne, hvis man køber ‘rigtige’ spirefrø fra en autoriseret leverandør. Når man vælger autoriserede spirefrø er man også sikker på, at man ikke kommer til at spire uegnede frø 😉
    Interesserede kan finde en liste over egnede spirefrø på friskespirer.dk/spirefro

    Jeg får bønnespirefrø – mungbønner – igen i september 2015 (om en måned). Jeg har dem ikke lige nu, fordi min leverandør kun lige har høstet den næste runde bønner og først skal spireteste og bakterieteste dem. Derpå skal de tørres, pakkes og så får jeg bønner i shoppen igen. Jeg skal nok skrive til dig, når de kommer hjem 😀

    Mange smil her fra Amager
    Miriam Sommer / Friske Spirer

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: