“Nice to have” til baby – www.med24.dk

Skriv en kommentar

Der er skrevet lige så mange lister over nødvendigt udstyr til baby, som der er holdninger til minkfarme og Beijings Vinter OL værtskab. Jeg har før skrevet et indlæg (her) med mine personlige tips til indholdet af skabe og skuffer op til ankomsten af en ny verdensborger – baseret på mine helt egne erfaringer og intet andet. Sådan meget “need to have” i min bog. Men nu er livet jo mere end behov – der er også en hel masse ting, som bare er dejlige at have ved hånden, når man har et lille barn. Som jeg har erfaret, at jeg før eller siden får glæde af, selvom man måske ikke lige som det allerførste tænker “JA, jeg MÅ have den snotsuger, når jeg skal være mor”.

Nu er Ava lidt større, og jeg er kommet i tanke om en hel del andre ting, som også er gode at have. Fx førnævnte snotsuger. Mine første erfaringer med at have et spædbarn med snue kostede både baby Bastian og mig en hel uges søvn, for babyer kan jo ikke sutte på bryst/flaske, når deres små bitte næser er fulde af bussemænd! De pruster og hiver og gør ved, og de bliver virkelig kede af det og frustrerede og sultne, og som mor gør det bare ondt at høre på den der prusten. Og man sover ad helvede til.

Så derfor kommer der her endnu en liste med ting og sager, som gør livet med en baby lidt lettere. I dag er der jo endda mulighed for at købe det hele hjemme foran flimmeren eller i sengen eller sågar i badekarret eller hængekøjen, takket være internetbutikker. Da jeg blev mor, købte jeg forsigtigt en slynge på nettet med skælvende hjerte. Nettet var nyt og utrygt. I dag foretrækker jeg den måde at handle på, og det er jeg jo ikke ene om. Det er ofte billigere, udvalget er bedre, kundeservicen er effektiv og venlig, der er nem returnering og garanti, og der er ofte gode bonusordninger.

Jeg gider fx ikke gå på apoteket, hvis jeg kan blive fri – så jeg bruger internettet. Jeg gider ikke Matas, babybutikker og helsekosten. På en god internetbutik kan jeg sådan set finde det hele, undtaget receptmedicin. Hvis du ikke behøver skæve så meget til pengepungen, som jeg gør, så slå dig ned i sofaen og køb ind.

Min liste over ting, som jeg er rigtig glad for at have til Ava, og som jeg med glæde har benyttet til de andre dejlige børn, ser sådan ud:

1: Snotsuger. En gummibold, som man lister ind i den lille bitte snotnæse, og så kan den suge snottet ud. Det er bare super dejligt at opleve, at baby pludselig kan få vejret og spise igen. Med den lille dims har jeg fået mangt en nattesøvn tilbage. Det er ikke raketvidenskab, men det er altså en god ting at have i skabet.

2: Saltvand til at opløse stoppede næser. Ligesom vi voksne kan have glæde af at bruge saltvandsspray til at afhjælpe stoppet næse, så har babyer samme glæde af det. Det virker næsten med det samme. Når der sidder dumme bussemænd fast i den bitte tud, så giv et par dråber saltvand, og så løsner de sig – og jeg siger dig, det er næsten skræmmende, hvor store sådan nogle banditter kan være. Jeg har altid saltvandsdråber stående ved sengen, så jeg altid kan hjælpe Ava af med tørre bussemænd.

3: Sikkerhedsvatpinde. Det er jo fy-fy at rense ører med vatpinde, men der er altså lige det, at der kommer gylp i ørene på babyer. Og det tørrer ind og lugter frygteligt. Der kan også nemt sidde indtørret gylp i folder under hagen, bag ører og mellem fingrene. Det bliver til rød, irriteret hud på et døgn, og derfor er det en god idé at rense alle babys søde folder med en vatpind – også ørene. Ikke indeni, men bare rundt i folderne! Husk også at vaske babys hænder mindst en gang om dagen – de sutter jo på dem, og der sætter sig nemt hår rundt om fingrene, som kan afklemme blodomløbet, hvis man er uheldig.

4: Kilepude. Apropos forkølelser og stoppede næser, så bliver man som regel rådet til at sørge for, at baby sover med overkroppen lidt højere end underkroppen. Det er noget med at komme en foldet håndklæde under madrassen eller sengens ben – og det kan man jo sagtens. Men en trekantet pude, som baby kan ligge på og dermed ligge let løftet med overkroppen, det er ret smart, og det er nemt at tage med rundt fx i barnevogn eller rejseseng. Nice to have.

5: Termometer. Hvis man er nybagt mor til sit første barn, så er det ret sandsynligt, at man ikke ejer et termometer. Som ung gider man altså ikke have sådan et relikvie, der minder én om barndommens ultimative ydmygelse med at ligge dér med en pind i rumpen, stående i skabet på badeværelset. Men noget af det første, vagtlægen vil spørge om, hvis din lille baby ikke har det så godt, det er, om din baby har feber. Og så står du dér. Så køb et termometer i god tid. Du får brug for det.

6: Numsecreme. Før eller siden får de fleste babyer lidt rød numse. Bleer kan være hård kost, og det kan din kost også være – for det lille pus, der jo lever af det samme som dig, så længe du ammer. Når det lille barn begynder at spise rigtig mad, så kan der også være udslag bagtil, og der kan også bare være rødmen, der pludselig opstår. Udover, at jeg klart vil anbefale at bruge stofbleer fremfor engangsbleer – læs mine indlæg om stofbleer! – så er en god creme, der kan forebygge røde rumser, en god ting at have. Den her fra Olivi er baseret på olivenolie, fri for giftige sager, og virkelig lækker.

7: Stofbleer. Her mener jeg gylpeklude, de der med vævede tern, som man bruger til alting og i rigelige mængder. Der er intet i vejen med at købe en ordentlig stak i Bilka. De er udmærkede til mange ting. Men der er virkelig en verden til forskel kvalitetsmæssigt, hvis du køber de her store, bløde, økologiske og tætvævede stofbleer fra ImseVimse. De er bare så superlækre, og de er meget større end de almindelige. De bliver ikke ru og mærkelige efter 20 vaske. De er gode at bruge som bleer til numsen på de helt spæde babyer og til lindring, hvis der er en rød numse, der har brug for luft. De er bare gode. Køb dem, hvis du ikke er en fattigrøv. De koster mindre end end cafe latte pr styk.

8: Vaskeklude. Jeg er jo lidt en klidmoster med et blødende hjerte for det der miljø, og derfor er jeg også fortaler for ikke at bruge skumklude. Eller bruge dem så lidt som muligt. Og slet ikke bruge vådservietter, som er fulde af kemi. Også de svanemærkede. Jeg har en nød-pakke med i pusletasken, men ellers bruger jeg dem ikke. Vaskeklude af lækker, blød bomuld er dejlige, og ingen lort er så heftig, at den ikke går af i vask. Punktum. Skyl evt kluden i wc’et, mens du trykker på skyl, og smid den så til vask. Hvis du gerne vil bruge skumklude til din babys numse, så brug i det mindste stofklude til ansigt og hænder.

9: Amme indlæg. Jeg anbefalede ammeindlæg som “must have” tidligere – og det indlæg, du skal købe, er det her. Det er i uld, men ikke den slags, der kradser. Det er åndbart, det er selvrensende, det heler dine slidte brystvorter, og det er hverken for varmt eller for koldt. Og det holder i evigheder.

10: Tisseunderlag. Ja. Du læste rigtigt. Det er jo ikke så yndigt. Men madrasser er dyre, og babyer kan være hårde mod madrasser. Både med gylp og tis. Så anskaf dig et godt, åndbart underlag som beskyttelse af madrassen (både din egen og den i babys seng). Det her er åndbart, hvilket er dejligt, for ellers bliver sengen fugtig og fuld af krible-kravle sengemider og svamp. Du kan sagtens finde det billigere i metermål i lavpris-haller, men så stinker det gummistøvler og minder om inkontinens og filmen Gøgereden. Giv lidt ekstra og behold en dejlig seng.

Det var min liste – jeg håber, at du kan bruge den til noget:-) Spørg endelig, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får brug for det ene eller det andet. Der findes mange andre gode ting, som jeg har været og er glad for at eje, men det kommer i senere indlæg.

Kh Kristina

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: