Test af genanvendelige stofbleer for Ko og Ko

Skriv en kommentar

Generelt om ble-historien:

Da jeg var ville, brugte man ikke papirbleer, som man gør i dag. Jeg havde stofbleer på rumpen, og udenpå havde jeg blebukser i enten uld eller plastik. Stofbleerne blev skyllet i toilettet efter brug, derefter vasket. De samme slags stofbleer, som vi i dag kalder “gylpeklude”. Et par år efter kom papirs- engangsbleer på markedet, i form af sådan nogle overdimensionerede hygiejnebind, som man bandt fast med plastik-snipper.

Idag er de fleste forældre i vores del af verdenen ganske anderledes vant til at bruge “all in one” bleer af papir og alskens fancy suge-indhold, som man blot smider ud efter brug. Det er nemt, bekvemt, og de fleste finder med tiden et mærke, som har den helt rigtige pasform og til en pris, de er villige til at betale. Der offentliggøres hele tiden tests af papirbleer, hvor man kan blive klog på, hvilke der er bedst, og hvor man kan få dem billigst. Jeg brugte papirbleer til mine første to børn og fandt hurtigt ud af, at man sagtens kan finde Libero til en god pris, at Rema1000 har svanemærkede og billige bleer, som er OK, at de økologiske bleer simpelthen er for dyre for os at bruge, og at Aldi’s egetmærke Vibelle ikke passer til mine børns anatomi, desværre. De vinder ellers tests hele tiden. Jeg tilmeldte mig sådan en ble-tilbudssms-service, så jeg altid vidste, hvor der var bleer på tilbud. Det var supersmart, og jeg brugte ikke én eneste tanke på at overveje alternativer til papirs-engangsbleer.

Der har dog hele tiden været et parallel-univers af bleer i forskellige former for stof. Rundt om i verden bruger man mange forskellige former for lækage-barrierer, fra naturmaterialer over stykker af gammel avis til deciderede stofstykker, smarte all-in-one vaskbare stofbleer og slet og ret ingen verdens ting. Man kan vænne helt helt spæde babyer til at blive holdt hen over et ønsket sted, når de “skal”, og forældre vænner sig til at kunne læse babys signaler om at skulle. Læs fx denne artikel: om blefri baby. Spændende. I min verden,hvor baby skal med rundt til aflevering af skolebørn, i Netto, i børnehave, sover i barnevogn og sommetider med tøj på (trods alt), så lyder det ikke lad-sig-gør-ligt. Men spændende. Navnlig i kulturer, hvor baby ikke behøverhave tøj på kroppen, er det da oplagt bare at holde baby hen over en busk eller noget – ikke? Danske forældre lykkes også med metoden, jeg har bare ikke lige erfaring med det.

Hvorfor overveje stofbleer?

Jeg opdagede stofbleer på en babymesse i Øksnehallen i København. Der lå stakkevis af bløde, råhvide og uimodståelige stofbleer, hvis bløde inderside i bambus og lækre finnish lovede dejlig hygiejne, nem vask og miljø-skånsomhed. Jeg var i 7. måned med min nr 3 og meget modtagelig, så jeg købte fluks 12 stks af en slags, der hedder “AIO” – eller All in One. Efter lidt research hjemme fandt jeg ud af, at der fandtes mange forskellige former og mærker indenfor stofbleer. Der findes også mange argumenter for, hvorfor man bør overveje at bruge stofbleer som alternativ til papirbleer.

1: Miljøet. Papirbleer skaber bjerge af affald, der anvendes mange ressoucer til at producere og transportere dem, og selv med tøjvasken taget i betragtning er der fordele for miljøet i at bruge stofbleer.

2: Alt afhængig af, hvor meget ens almindelige blebudget er på, kan man spare ret mange penge på at skifte til stofbleer. Navnlig, hvis man bruger dem til flere børn. Jeg har aldrig brugt de 3,5 kr pr papirble, som mange udregninger baseres på – og jeg synes da, at de ca 150 kr pr ny AIO-stofble er en stor udgift. Men jeg sparer alligevel en del. Stofbleer kan også købes brugt eller man kan selv sy dem – hvis man ikke er sart og er fiks på fingrene. Der findes masser af mønstre på nettet, og der er en del til salg brugt på dba.dk, Trendsales, facebooksider osv.

3: Man sparer babys hud for en masse kemiske stoffer, som findes i papirbleer.

4: Da stofbleer er åndbare, får børnene sjældent røde rumper og bleudslet. De bliver også ofte tidligere renlige, hvilket nok hænger sammen med, at de faktisk kan mærke, at de bliver våde med stofbleer. Bleen suger og virker anti-bakteriel, men de føles ikke helt tørre, som papirbleer gør, og dermed går børnene ikke rundt med litervis af tis i bleen efter 7 timer, som de faktisk kan i de moderne papirbleer.

Der findes flere argumenter, men det er dem her, der betyder mest for mig.

Min erfaring med stofbleer: 

Silvia, min nr 3, brugte altså stofbleer. Hun kom i vuggestue som 1-årig, og der fik hun en pose med sine lækre AIO-bleer med. Medarbejderne var ikke begejstrede. Efter 6 mndr opgav jeg, for stofbleerne kom sjældent på derovre – men hun brugte dem fortsat hjemme. Silvia var renlig, før hun blev 2. Derefter solgte jeg dem brugt, og hendes samlede bleforbrug kostede mig dermed (ekskl tøjvask) ca 500 kr.

James, nr 4, fik papirbleer på rumpen. Vi stod midt i en flytning, havde ikke ordentlige vaske-og tørre forhold, og jeg havde brug for nemme løsninger. Han blev renlig som 2, 5 årig, men bruger stadig ble om natten.

Min nr 5, Ava,  har også stofbleer på rumpen sin. Vi har en 9 kgs vaskemaskine, fine tørreforhold, jeg går hjemme og har tid til at vaske og nusse rundt, vi er ludfattige, og hun skal 100%sikkert ikke i vuggestue. Så hvorfor ikke stofbleer?

Test:

Jeg har købt en stor bunke forskellige stofbleer på ebay, på dba.dk og andre steder. Australske, kinesiske,danske,tyske, lommebleer, AIO-bleer, foldebleer – alt muligt indenfor stofbleer. Meget billigt. Derudover har jeg lykkeligvis lavet en aftale med internetbutikken Ko og Ko, som forhandler babyudstyr af den lækre, bæredygtige, på en måde dyre og/eller økologiske slags  – set i forhold til konventionelle babyudstyrsforhandlere. Ejeren Line, som har en lille datter på alder med min yngste Ava, sender mig nogle forskellige slags meget lækre stofbleer, som jeg skal teste anvendeligheden af her på bloggen. Disse typer er eksempler, der er flere i drop down menuen.

Disana uldblebukser

Popolino foldeble

Little Lamb PUL blebuks

Grovia All in One – her er min test.

Blümchen formsyet stofbleher er min test.

Her er et foto af lækkerhederne:

Disse stofbleer fra forskellige mærker vil der komme test af på bloggen, når min lille pige ellers gider komme ud...

Disse stofbleer er få blandt mange, som der ligger tests af herinde på min blog. 

Jeg har også testet Grovia stofbleer og flere andre mærker.

Håber, at I vil få noget ud af at læse med på denne test!

Kærlig hilsen Kristina

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: