Blümchen formsyet stofble

Skriv en kommentar

Lille Ava har nu haft en Blümchen ble på en masse gange, både dag og nat, siden hun blev født. Dermed starter jeg mine vurderinger af genanvendelige stofbleer fra Ko og Ko. Jeg håber, at det er hjælpsomt for dig.

Blümchen er en økologisk faconsyet stofble i bomuld, som barnet får på inderst til at suge tis og ahem – andre substanser. Det er altså en af dem, hvor der skal rispapir indeni, så man kan fjerne fast afføring nemt, og der skal noget vandtæt udenpå (enten i kunststof eller lanolin-uld). At den er faconsyet betyder, at man ikke behøver at folde den yderligere, man giver bare barnet den på med de trykknapper, der er monteret på bleen. Ingen yderligere indlæg eller “boostere” til at øge sugeevnen. Ikke nødvendigvis – men man kan sagtens alligevel. Hvis man fx skal bruge den om natten, så bruger jeg at lægge ekstra løse indlæg i for at øge sugeevnen – man kan også lægge et fleeceindlæg i, så den føles tørrere mod babys hud, når der er blevet tisset i den.

Blümchen fåes i flere størrelser fra nyfødt og til slutningen af ble perioden, og så er den som nævnt økologisk. Det økologiske vil jeg gerne lige slå et slag for her, da bomuld er den afgrøde på verdensplan, der sprøjtes allermest med pesticider. Hele 10% af verdens samlede pesticid-forbrug bruges på bomuldsmarkerne og hele 25% af insektgiftforbruget. Det gør altså en stor forskel, om man køber økologisk dyrket bomuld eller ej. Både for menneskerne, der arbejder på de marker, der sprøjtes på (mens de arbejder), for dyrene og for vandmiljøet. Læs fx her og Googl selv videre….Vi herhjemme har ikke råd til at leve 100% øko, slet slet ikke, men heldigvis ekanmanfå økologisk bomuldstøj flere og flere steder, og selv H&M er med på den. Øko-bomuld er på vej frem. Det er dyrere end konventionel bomuld, men der er også et stort marked for videresalg af brugte øko-varer. Også bleer. Nok øko snak her – tilbage til bleerne.

Blümchen har også andre typer stofbleer, både All-In-One, lommebleer og overtræk/covers. Det er et gedigent Østrigsk mærke, der har mange fans. Se en you tube video om den her.

Bleen er med to ord robust og fornuftig, som en gæv malkepige fra Alperne. Den er råhvid, fordi den er ubleget, og den ser sådan “øko”-ud på klidmoster-måden. Det kan jeg rigtig godt lide, den autencitet – Blümchen er en ærlig sag, der ser ud til at kunne holde i en evighed. Og så er den nem at anvende.

Til Ava, som jo er en stor nyfødt på op imod 5 kg og 59 cm, sidder den ret fast til om ben og mave. Der er elastikker i bleen begge steder. Alligevel lækkede der tis ud indenfor 2 timer ret ofte. Jeg ringede til Koogko’s kompentente kundeservice, og jeg prøvede derefter Blümchen i en større størrelse. Det hjalp meget – så “nyfødt” størrelsen passer ikke nødvendigvis til en nyfødt. Jeg vil nok anbefale babyer over 4 kg at bruge størrelse 2.

Bleen virker stiv i det som ny, og det tror jeg måske også medførte lækagerne i starten. Efter ca 8 vaske er den blød, så vær tålmodig. Den er – som alle vores bleer – vasket i Tusindfryd på 60 grader spareprogram med en spsk eddike og lufttørret.

Den fylder ret meget i sig selv, og så skal der jo yderligere blebukser udenpå. Sådan er det bare. Jeg har prøvet med både Disana uldbukser, med hjemmestrikkede uldbukser, (så har man en 100% økologisk løsning), med et cover i vandtæt PUL fra Little Lamb, samt med Bumgenious Flip. Alle kombinationer fungerer fint.

Vi bruger som sagt Blümchen med fleece-liner i (et tyndt stykke fleece, som gør, at overfladen i bleen føles tør, selvom der er tisset i den), og hvis Ava skal sove med Blümchen på, så lægger jeg et indlæg af frotté i, så den suger mere. Mikrofiber, bomuld, hamp eller bambus frotte – de suger alle forskelligt. Bambus suger mest, men det er også det dyreste materiale. Man kan sagtens bare klippe et gammelt håndklæde i stykker og bruge det som indlæg.

Der er en lille ting, der generer mig ved Blümchen, og det er de meget grundigt overlock’ede kanter i ryggen og langs benåbningerne. Dem, der omtales “lækagebarrierer”. Sørger man for, at bleerne som beskrevet bliver vasket en del gange først, så bliver de blødere – og så skal man lige hive syningerne på plads, så de vender rigtigt, når man har lukket bleen. Ellers kan de godt give mærker – men det er jo også et spørgsmål om pasform, som altid er forskellige på forskellige babyer.

Til større børn tror jeg, at Blümchen fungerer endnu bedre, da den har meget “bukse-form” og sidder godt til rundt om numse og ben.  Til en spæd var det for mig lidt ligesom at pakke hendes bløde rumpe ind i en økologisk SøndagsBerlinger, fordi Blümchen virkede stiv og tyk – men det blev langt bedre, da jeg fik fat i en større størrelse og havde vasket den mange gange. Så hvis du har en Blümchen økologisk formsyet stofble, som du ikke er helt tilfreds med, så prøv at ringe til Koogko og spørg ad, om du måske skal have en større, en mindre, eller om der skal en bestemt slags indlæg til for at dække netop jeres behov. Så skal du nok blive glad for Blümchen, og du kan så også glæde dig over, at du slipper for pesticider og insektgift på samvittigheden.

Senere kommer der billeder ind af den i brug på IG under #stofrumper.

Kh Kristina

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: