Skal børn samle voksnes skrald op?

Eftermiddag med et udvalg af børn på matriklen. 6 stk lige nu, om lidt kommer teenageren også hjem.

To legende er klædt ud i astronautdragter med cowboyhatte på, hører soundtracket til ´90er spillet “Doom” og bygger med Bionicle. To laver kunstværker med så meget glimmer, at stuen ligner spejlkabinettet på Louisiana. To har lidt problemer med at deles om enhjørninge-LEGO, fordi den ene har mistet stemmen og den anden hyler som en brandalarm, når den første niver og skubber af frustration over ikke at kunne gøre sin mening gældende. Så nu får de altså lov til at se “Trolls” selvom reglen pt herhjemme er, at man først må se skærm (af alle slags) efter aftensmaden.

Jeg har lige noget, jeg gerne vil høre jeres mening om.

En række af børn i førskolealderen går langs en motortrafikvej. En real-life situation fra i formiddags heroppe i Vandkantsdanmark, men tilpas langt væk fra lækre retro-sommerhuse i sort bindingsværk og øko-bofællesskaber med langsskæggede mænd og knivskarpe damer, der eddermanme kan deres Kombucha- eller LCHF-diæt.

Skærmbillede 2019-09-25 15.55.13
Skal dit barn lave kunst med dem her?

Jeg skyder på, at der er 30 børn og 2 voksne, der på vejen, hvor vanvidsbilister kører omtrent 130 km i timen, mens de satser på OddSet og lægger en nydelig aftenmakeup i bakspejlet og tankeløst kyler mere skrald ud af vinduet, ud i hovedet på de der børn. I sig selv en temmelig farlig situation, synes jeg, og jeg blev helt nervøs for at køre forbi i min benzinslugende, klimaskyldbetyngede  børnezeppeliner af en MPV. De har plastikposer i hænderne og bøjer sig ned og samler ting og sager op, de der børn.

Hvad fanden er det for noget? Børn, der samler skodder op, tæller dem, laver kunst med det der klamskab? For real? KÅNST??

Det er jo noget med det der national saml-skrald dag. Eller uge. I hvert fald er der børn, unge og voksne, der over hele landet samler vores skrald op i øjeblikket.

Inde i København er det gjort sådan lækkert på Reffen-måden (det kalder man nu Refshaleøen, fordi den er trendy) at samle skrald op. Der hedder det Plogging. En sammentrækning af Jogging og Pick up.

(Service meddelelse for undrende læsere: Plogging betyder “Saml skrald op, mens du kommer i god form”, hvis nu du er faldet ned i et dybt, mentalt krater af træthed eller har ammet 10 timer i dag og ikke kan stave til dit eget navn. Jeg har været der mange gange. Kram til dig.)

Det er altså smart re-branding af at have røveren i vejret for at rydde op efter andre menneskers svineri en hel eftermiddag. Vi har at gøre med moderne mennesker, med-på-beatet-first-movers, som i lycra og lækre kasketter og sneaks gør byen og skoven ren i fællesskabets navn, mens de motionerer. Ploggere. Fik du den? 

Nåmen som sådan er jeg fan. Det er alletiders, at vi rydder op og putter skraldet hen, hvor det hører til. Uanset om vi har lycra gamasher eller vuggestuevanter på.

(Shit, der er lige gået en høne ind i stuen. Frilandshøns er mægtig fint, men hvordan lærer man de dumme fjerkoste at blive ude i det fri? Den åd lige en Playmobilhårbøjle, tror jeg.)

Vi talte om det herhjemme for nogle dage siden, det med at børn rydder op efter de voksnes svineri på gader og stræder og i naturen. Ungerne fattede jo løg af logikken.

Prøliåhørher:

Mig, den store, ansvarlige og dybt logikramte forælder: “Børn skal samle cigaretskod, kapsler, tyggegummi og kondomer op, fordi så kan I lære ikke at smide den slags i naturen, når I bliver store”, siger Mor med let rynket pande og dertil hørende, belærende smil.

Mine ret så fornuftige og kritisk indstillede børn: “Jamen Mor, hvorfor er det ikke de voksne, der skal lære det? Vi ryger jo ikke, og hvad er et kondom?”

Hende den alvorlige igen, med en afværgende viften med hænderne: “Det er noget af skrald, som ….Nej, det tager vi en anden dag. Sagen er, at der faktisk også er nogle voksne, der samler skrald. De har bare joggingtøj på imens, og så er der livemusik og grillpølser bagefter. For så er det også hyggeligt. Og så kan man tage billeder og hashtagge dem #plogging” og gå viral. Men altså – får børnene ikke også en T-shirt eller noget? Ellers er det i hvert fald en god ting at samle skrald op, når så spiser fuglene ikke de der klamme skod. Og så kan I måske også blive bedre til at lade være med at smide tyggegummi og ispinde. Tyggegummi er noget med 1000 år om at blive nedbrudt, vidste I det?”. Samme belærende udtryk, nu med lidt rødmende kinder over det med kondomer midt i miljøbevidstheden. Skal vi virkelig ind på det med friluftsknald nu??

Børn i bred aldersgruppe: “Jaja, men hvorfor skal det hedde plogging at samle skrald? Hvorfor går de voksne ikke bare selv ud og samler op på vejen ligesom børnene?”

Der kommer jeg jo lidt til kort.

Er vi helt sikre på, at fordi børn tvinges ind i en smart voksenstyret kampagne om at tælle skodder i stedet for at tælle centicubes og dyrke “Fra skrot til Flot” som valgfag, så bliver de også ordentlige samfundsborgere?

Holder den logik?

Er det ikke bare meget, meget ulækkert og ret tarveligt, at børn skal bruge deres tid på at samle udpræget voksenskrald op?

Hvorfor tvinger vi ikke de dyre jakkesæt og dem der med mascaraen i hånden i deres Bimmer på motortrafikvejen, som i vid udstrækning kyler Emmerys-kaffekopper og emballage fra engangsmad ud af bilvinduet, til at samle deres eget skrald op? Så så man lige landbetjenten, der stopper al trafik og siger “Ja, Frue, så er det ud på Loubertin’erne og fylde den her pose, før du kører videre.”

Hvorfor skal dem, der ryger de der skide smøger, ikke selv ud og samle op? Ser vi ret mange fra ungdomsuddannelserne og de højere læringsanstalter samle skrald? Kommer der ikke snart en indsats fra erhvervslivet, hvor voksne faktisk skal samle skrald uden at det skal være et insta-grammable event med banjo-band og øko-pølser? Fint nok, at med børn er det også en forebyggende indsats. Men det er også opførselskorrigerende, hvis de voksne selv samler op. Vi voksne er måske en totalt “lost cause”, helt uforbederlige, på det punkt?

Bitre udmeldinger fra en ellers rimelig rummelig dame, jeg ved det godt. Jeg mærker en ret ynkelig form for selvretfærdighed på en eller anden måde. Det er ikke klædeligt, jeg ved det godt. Jeg orker bare næsten ikke mere smarthed, mere event-orientering, mere kaos-pilotagtig tænkning, hver gang vi skal have mennesker til at gøre noget altruistisk. Kan det virkelig passe, at moderne mennesker kun vil rydde op i naturen, hvis det er en insta-ting med et fedt identitetsprojekt og en millionkampagne? Det er trist. Men ja, sådan tror jeg faktisk, at det er. Vi gør det kun, hvis andre anerkender, at vi nu er sådan nogle, der gør sådan noget. Hvis ingen ser det, hvis det ikke føjer noget til vores identitet socialt set, så rør vi ikke en finger. Så kunne jeg alligevel bedre lide Karma-loven. Den behøver ingen tilskuere eller hashtags.

Ville hellere være sådan en, der bare tænker: “Det er jo fint, at skraldet bliver samlet op, uanset hvem, der gør det.” Det ville jeg virkelig. Det ville være mere i min ellers pragmatiske stil.

Men jeg kan sgu ikke lide synet af børnehave børn, der går langs en farlig vej og samler voksenskrald. Det skal de da ikke bruge tid på. Slet ikke med den normering.

Og jeg synes ikke, at vi skal gøre et større nummer ud af det og gøre det til andet end skrald, når rygere smider deres skod i naturen. Skod er skod, og jeg synes, at der er noget helt skævt i at få børn til at se en eller anden form for læringspotentiale og kreativitet i afsuttede, nikotinstinkende papstykker.

Og sæt så prisen på smøger op til 90 kr. Nu. Som Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen og samtlige, videnskabelige undersøgelser på verdensplan fastslår er en virkelig effektiv måde at få folk til at ryge mindre. Så er der også færre skodder at samle op.

Jeg har lovet ungerne, at de ikke skal med ud at gå på motorvejsforlængelsen og samle skrald, hvis deres miljøengagerede lærere foreslår det. Vi må finde en anden måde.  Os voksne må tage os sammen og gå med. Ikke kun kontanthjælpsmodtagere, der skal aktiveres, ikke kun Ploggere i spandex og lycra, ikke kun børn, ikke kun forældre. Os alle sammen. Og sige til dem, der smider skrald, at de skal samle op.

Er du helt overbevist om, at børn lærer at lade være med at smide skrald, hvis de skal samle skrald op fra andre? Tror rygere og andre, der smider skrald, at det forsvinder af sig selv? For det skulle ligesom være logikken, ikke? At hvis man lærer, at skrald bliver liggende i hundrede, i tusinder af år, så kan det nok være, at man liiiiiige putter det der skod i lommen (NOT) og bruger skraldespanden mere, når man har knaldet i en busk. Nej, vel? Vi ved sgu da godt, at skrald skal i skraldespanden, og at det sviner. Ved ikke rigtigt med den forebyggende effekt.

Måske man skulle spørge dem nede i Singapore, hvordan de holder gaderne rene. Kunne kæmpestore bøder gøre en forskel? Bare for nogle af os?

Jeg ved ikke, hvad der er rigtigt her. De der børn skal bare ikke gå langs vejen på den måde.

Skal vi ikke øve os på at gøre altruistiske handlinger uden tilskuere og offline?

Kærlig hilsen Kristina

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s